sâmbătă, 23 septembrie 2023
Informația fără granițe


Ministrul Sănătății: Se poate întâmpla și la noi ce a fost în Italia și Spania

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 4 august 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Ministrul român al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că România se află într-un context pandemic cu răspândire comunitară accentuată, el arătând că, dacă regulile sanitare nu vor fi respectate, secţiile de terapie intensivă se vor aglomera şi, ceea ce s-a petrecut în Italia şi Spania în lunile martie şi aprilie, se poate întâmpla şi în ţara noastră.

„Această pandemie nu se tranşează în unităţile medicale. În unităţile medicale se tranşează tratarea şi salvarea vieţii acestor pacienţi deja infectaţi. Să nu ajungem la un număr mare de pacienţi infectaţi şi acest lucru depinde foarte mult de respectarea regulilor. Repet – portul măştii în spaţiile închise, în locurile aglomerate, în transportul în comun, la locul de muncă; dezinfectantul şi distanţarea fizică. (…) În condiţiile în care respectăm toate aceste reguli vom observa într-o săptămână, săptămână şi jumătate un platou şi o scădere a numărului de noi cazuri de la o zi la alta. Acesta poate fi începutul căderii acestui prim episod pandemic. Dacă nu respectăm aceste reguli, vom vedea de la o zi la alta creşterea numărului de cazuri şi o aglomerare a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de boli infecţioase. Chiar dacă noi ne adaptăm cu numărul de paturi în funcţie de necesităţi, nu ar trebui să ne lăsăm în această bază. Un număr mare de cazuri va încărca secţiile de terapie intensivă şi atunci ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră. Nu vreau să ajungem la acest scenariu şi ţine doar de noi”, a spus Tătaru, luni, 3 august, la Digi 24.

În săptămâna 27 iulie – 3 august 2020, s-a înregistrat în România un nou record al numărului de cazuri de COVID-19 de la debutul epidemiei în ţara noastră: 8.107 de noi infectări. În intervalul respectiv, la data de 30 iulie au fost raportate cele mai multe noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 într-o singură zi de la debutul epidemiei în România, respectiv 1.356 de cazuri.

Până la data de 3 august 2020, în România erau confirmate 54.009 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), cu 823 mai multe faţă de ultima raportare, de la 2 august 2020. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 27.750 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 4.807 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare, conform informării Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

DISTRIBUIE