vineri, 9 decembrie 2022
Informația fără granițe


Ministrul Tineretului și Sportului din România, medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Prima pagină Știri - vineri, 27 august 2021 Etichete: , , , , , ,

Eduard Novak (45 de ani), ministrul Tineretului și Sportului, a obținut medalia de argint în proba de urmărire pe 4.000 de metri la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Este pentru prima dată când un ministru în funcție câștigă o medalie olimpică.

În proba sa favorită, urmărire individuală pe velodrom pe 4.000 de metri, la categoria C4, ministrul Tineretului și Sportului din România a obținut medalia de argint. Sportivul român a fost întrecut doar de slovacul Jozef Metelka, care s-a clasat pe primul loc.

Este aceeași probă la care Novak a obținut medalia de aur la Londra, în anul 2012. În 2008, Novak a câștigat argintul la Paralimpiadele de la Beijing, fiind prima medalie paralimpică din istoria României.

Înainte de a-și începe cariera sportivă ca ciclist, Novak a fost activ ca patinator de viteză timp de zece ani: a câștigat 11 titluri naționale și a stabilit un total de 30 de recorduri românești la nivel juvenil, terminând pe locul 10 la Mondialul de juniori.

În 1996, la doar 20 de ani, în timp ce se deplsa spre Italia, a suferit un accident de mașină care a dus la amputarea piciorului drept. Accidentul i-a spulberat visul de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano.

După o scurtă pauză în cariera sportivă, Novak a început să concureze în competiții de paraciclism în clasa C4, precum și în curse Elite. Devenit profesionist în 2001, realizează primul rezultat major în 2003, prin câștigarea Campionatului European Paraciclist. Are până în prezent 2 medalii de aur europene.

Până în 2018, Carol Eduard Novak a câștigat un total de șapte medalii la campionatele românești de ciclism, clasa Elite: una de argint la cross country, trei de argint și una de bronz la contratimp individual și două medalii de bronz la șosea fond.

Din decembrie 2020 este ministru al sportului și tineretului guvernului român la recomandarea Alianței Democrate a Maghiarilor din România.

Trimite acest articol și prietenilor tăi