fbpx
luni, 8 august 2022
Informația fără granițe


Moartea unui muncitor român din Germania comemorată de autoritățile locale. Familia va primi și o donație considerabilă

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 5 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Ioan Danco, un bărbat de naționalitate română în vârstă de 45 de ani, tată a cinci copii, a suferit un accident mortal în dimineața zilei de 9 martie 2021, în pădurea din proximitatea micuțului oraș Eningen din districtul Reutlingen, situat în landul german Baden-Württemberg.

Ioan Danco, tată a cinci copii, mort în urma unui accident de muncă petrecut în Germania. Foto: www.badische-zeitung.de

La un an de la tragedie, primarul din Eningen, Alexander Schweizer, organizează o ceremonie de comemorare a românului, la care a fost invitată și soția sa din România.

Accidentul a avut loc în zona împădurită denumită Harre, situată pe pantele abrupte și stâncoase ale munților Schwäbische Alb. Pădurea începe chiar din spatele ultimelor case din Eningen și ocupă o suprafață de 870 de hectare.

Românul a fost lovit în cap de o creangă aflată în cădere și, în ciuda echipamentului de protecție, a fost rănit atât de grav încât a decedat. Una dintre cele mai periculoase profesii din Germania este cea de lucrător forestier.

- Continuarea articolului după publicitate -

Cliff Werz, consilier municipal și antreprenor de pompe funebre în Eningen, a organizat transferul trupului neînsuflețit al românului înapoi în localitatea sa natală – un sat nu departe de granița româno-ucraineană. Imediat după accident, municipalitatea din Eningen a înființat și un cont de donații pentru a ajuta familia decedatului.

După cum relatează primarul Schweizer, până acum s-a strâns un total de 23.000 de euro din donațiile primite. „Suntem foarte încântați că atât de mulți oameni au donat ceva”, spune Schweizer, întrebat de jurnaliștii de la GEA.

Din acest fond de donații, în fiecare lună este transferată în România o sumă care ajunge direct la familia Danco. De acești bani ar trebui să beneficieze în primul rând copiii pentru școală și formare profesională și soția văduvă care este încă afectată de accident, potrivit explicațiilor primarului german.

În plus, acum este important pentru familia română să-și exprime mulțumirile față de donatori. De asemenea, conaționalii noștri ar trebui să primească sprijin financiar suplimentar și din partea asociației Forstwaisenhilfe, cea care se ocupă în landul Baden-Württemberg cu ajutorarea copiilor lucrătorilor silvici decedați prematur.

- Continuarea articolului după publicitate -

„Stabilirea contactului direct cu familia nu a fost ușoară la început. Probabil că asta s-a datorat șocului”, își amintește Schweizer. Nu a existat nicio reacție la prima scrisoare trimisă (scrisă în germană și predată atunci de consilierul Werz), vreme de luni de zile.

Cu timpul însă, autoritățile din Eningen au reușit să stabilească un contact stabil cu familia Danco, printr-un angajat vorbitor de limbă română, conform precizărilor primarului, și sunt în contact regulat.

De asemenea, Schweizer relatează că a invitat familia Danco la Eningen, la comemorarea pe 9 martie a unui an de la moartea lui Ioan. Imediat după accidentul de anul trecut, soția acestuia și-a exprimat dorința de vizita locul accidentului, lucru foarte important pentru ea, iar primarul german i-a îndeplinit această dorință.

Soția lui Ioan la locul în care bărbatul român și-a pierdut viața. Foto: www.badische-zeitung.de

O cruce memorială instalată permanent în localitatea germană va comemora defunctul în viitor. Aceasta vrea să transmită un gând familiei românului: „că moartea soțului și tatălui lor nu a fost uitată în Eningen”.

- Continuarea articolului după publicitate -

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi