miercuri, 22 martie 2023
Informația fără granițe


Modelul certificatelor COVID necesare deplasării în UE începând cu luna iulie. Vor fi trei tipuri de situații

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - joi, 27 mai 2021 Etichete: , , , , , ,

Testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) din România cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes. Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie.

Propunerile UE privind forma certificatelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore. Prezentăm mai jos modelele de certificate pentru toate cele 3 situații.

Certificat digital european COVID pentru persoanele vaccinate:

Certificat digital european COVID pentru persoanele vaccinate

Certificat digital european COVID pentru persoanele care au avut COVID și s-au vindecat:

Certificat digital european COVID pentru persoanele care au avut COVID și s-au vindecat

Certificat digital european COVID pentru persoanele care au un test COVID nu mai vechi de 72 de ore:

 

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale: numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.