fbpx
vineri, 7 octombrie 2022
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în Austria: „Am fost tratați ca niște sclavi”. Ambasada României s-a autosesizat

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 19 iunie 2020 Etichete: , , , ,

O femeie româncă de 53 de ani care a lucrat de la sfârșitul lunii aprilie și până în data de 5 iunie ca sezonieră la o fermă agricolă din Mannsdorf an der Donau, Austria, a declarat că a rămas îngrozită de condițiile în care erau cazați și lucrau conaționalii noștri.

„Pentru mine a fost groaznic când am văzut cazarea prima dată. Voiam să dorm în mașină, dar era prea frig acolo”, a spus femeia, citată de Der Standard. Potrivit celor declarate de aceasta, erau gândaci și mucegai peste tot în casa unde erau cazați, geamul nu putea fi închis, iar munca era istovitoare.

„Cel mai greu a fost că nu aveam aproape deloc pauze. Am fost tratați ca niște sclavi. Comportamentul patronului a fost pur și simplu inuman”, a declarat femeia și pentru site-ul austriac ORF.at.

În plus, femeia româncă și partenerul ei plăteau 4 euro pe zi chirie pentru camera în care erau cazați, asta în condițiile în care salariul lor era de 4 euro pe oră și locuiau câte 11 persoane în aceeași casă, unde mișunau de asemenea șobolani și gândaci.

Casa unde erau cazați muncitorii români. Foto: Der Standard

Conform contractului colectiv de muncă, muncitorii din agricultură din Austria Inferioară trebuie să fie plătiți cu suma de 8,66 euro brut pe oră, ceea ce înseamnă 7,07 euro net. Salariul minim lunar este de 1.224,21 euro net, iar angajatorul poate deduce maximum 1,31 pe zi pentru cazare. Conaționala noastră spune că înainte să plece din România a primit contractul și totul era în regulă, dar odată ajunsă în Austria acesta nu a mai fost respectat.

Femeia româncă despre care a scris presa austriacă. Foto: Der Standard

Potrivit celor declarate de conaționala noastră, nu mai avusese o zi liberă de când a început să lucreze acolo, iar în fișa sa de lucru erau înregistrate chiar și 14 ore de muncă pe zi, dar a primit un salariu mai mic decât prevedea contractul. Mai exact, i s-a oprit suma de 150 de euro din salar pentru chirie, plus o altă sumă de 100 de euro care corespunde unei „penalități”, fără să fie specificat despre ce fel de penalitate este vorba.

„Nu voia să muncească și voia opt euro pe oră”, s-a apărat antreprenorul austriac Birinci Sulzmann când a fost contactat de jurnaliști. Acesta a negat cu vehemență acuzațiile care i se aduc, iar despre casa în care au fost cazați muncitorii a spus că, deși îi aparține, nu știe cine doarme acolo.

În urma apariției în presa austriacă a informațiilor relatate de femeia româncă, Ambasada României în Austria s-a autosesizat și a cerut autorităților austriece să verifice situația.

„În urma apariției în mass-media a unor informații cu privire la situația unor cetățeni români care își desfășoară activitatea în cadrul unei ferme agricole din landul Austriei Inferioare, Republica Austria, și care semnalau condiții dificile de muncă și nerespectarea de către angajator a clauzelor contractuale, Ambasada României la Viena s-a autosesizat și a întreprins demersuri, în regim de urgență, atât pe lângă autoritățile locale, cât și pe lângă sindicatele specifice, solicitând verificarea aspectelor semnalate și remedierea acestora. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice au contactat unul dintre cetățenii români angajați în cadrul fermei menționate pentru a obține detalii suplimentare cu privire la problemele cu care se confruntă aceștia”, a transmis MAE într-un comunicat trimis redacției noastre.

Potrivit instituției române, autoritățile austriece au răspuns prompt la solicitarea Ambasadei României, iar Inspecția Muncii din landul Austriei Inferioare a efectuat un control la ferma în cauză în data de 16 iunie. Rezultatele controlului urmează să fie publicat, a mai precizat MAE.

„De asemenea, misiunea diplomatică a întreprins demersuri și cu privire la un alt caz în care un cetățean român, angajat într-o altă fermă din Republica Austria, a reclamat nerespectarea clauzelor contractuale de către angajatorul austriac. Astfel, misiunea diplomatică a sesizat autoritățile competente austriece, solicitând verificarea aspectelor semnalate. Ambasada României la Viena este în dialog constant atât cu cetățenii români din cadrul celor două ferme, cât și cu autoritățile austriece, în vederea verificării aspectelor semnalate și a remedierii acestora și este pregătită să acorde asistența consulară conform competențelor legale și cu stricta respectare a legislației naționale și a statului de reședință”, se mai arată în comunicat.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi