joi, 21 septembrie 2023
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în Spania. O întreagă rețea de trafic de persoane a fost destructurată

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 14 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Zece persoane aparținând unui grup infracțional ce se ocupa cu traficul de persoane, în mare parte de naționalitate română, au fost arestate în localitatea spaniolă Tocina din provincia Sevilla (comunitatea autonomă Andaluzia), potrivit unui comunicat de presă dat miercuri, 14 decembrie, de Poliția Națională și preluat de presa spaniolă, informează Europa Press.

Două dintre acestea au fost arestate pentru trafic de persoane, șapte pentru falsificarea de documente și una pentru ședere ilegală pe teritoriul spaniol. Toate fac parte dintr-o organizație infracțională care se ocupă cu înșelarea cetățenilor din alte țări, prin promisiuni false cu privire la accesarea unor locuri de muncă bine plătite în Spania.

Imediat ce ajungeau în Sevilla, victimelor li se rețineau documentele de identitate originale, care erau înlocuite cu documente false, cu scopul de a fi exploatate în munci agricole specifice unei plantații de măslini și cazate în „condiții inumane”.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit comunicatului de presă, evenimentele datează din luna octombrie a anului 2021, când a fost ascultată mărturia unei posibile victime a traficului de persoane cu exploatare prin muncă de către un grup infracțional care își avea sediul în Tocina.

Agenții Poliției Naționale au descoperit existența unui grup de indivizi condus de un bărbat de naționalitate română, care în fiecare dimineață prelua un „număr mare” de persoane pe care le transporta la o fermă agricolă situată în orașul Alcala de Guadaira (Sevilla) pentru a îndeplini sarcini în domeniul agricol în care ferma își desfășura activitatea.

După ce au reușit să colecteze suficiente dovezi cu privire la săvârșirea infracțiunilor, agenții aparținând Unității Centrale a Rețelelor de Imigrație Ilegală și Falsitatea Documentelor (UCRIF), împreună cu Inspectoratul Provincial al Muncii din Sevilla, au efectuat o inspecție comună.

În urma acesteia au fost identificate 74 de persoane, dintre care șapte de naționalitate română aveau documente false. Un bărbat de naționalitate lituaniană a fost arestat pentru ședere ilegală în Spania, precum și cei doi lideri ai organizației, pentru infracțiuni de trafic de persoane și falsificare de documente.

- Continuarea după publicitate -

Aceștia păstrau în posesia lor atât documentația originală a persoanelor pe care le exploatau, cât și documentele falsificate. În momentul controlului, patru dintre victime erau minori cărora liderii le atribuiseră documente false din care reieșea că sunt adulți.

Dintre cei patru minori, doar unul nu avea rude în Spania care să îl poată îngriji, astfel încât agenții Poliției Naționale au activat Protocolul MENA (Menores Extranjeros No Acompanados – minori străini neînsoțiți) și l-au transferat într-un centru special.

De asemenea, alți doi bărbați de naționalitate română au fost eliberați după ce, la rândul lor, au fost victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.