fbpx
duminică, 26 iunie 2022
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în UK de un grup infracțional organizat din România. 14 persoane anchetate pentru trafic de persoane

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - joi, 28 aprilie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași, în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie, cercetează un grup infracțional românesc bănuit că exploata mai mulți muncitori români în Anglia, mai exact în comitatul Northamptonshire, supunându-i la muncă forțată și fără să-i plătească sau plătindu-i cu sume foarte mici.

Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Poliția Română, 13 percheziții domiciliare au fost efectuate miercuri, 27 aprilie 2022, pe raza județului Iași, și același număr de percheziții au fost efectuate simultan și în Marea Britanie.

Ancheta vizează 14 persoane care, în urmă cu 4 ani, sunt bănuite că au format un grup infracțional în județul Iași și au recrutat mai multe persoane care proveneau din rândul familiilor vulnerabile, cu o situația materială și familială precară, promițându-le un loc de muncă bine plătit în Marea Britanie.

- Continuarea articolului după publicitate -

„Astfel, membrii grupului ar fi racolat, în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022, 12 persoane (bărbaţi și femei) și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-ar fi transportat în Marea Britanie, unde acestea ar fi fost exploatate, fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat”, informează polițiștii români.

„Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor le-ar fi fost luate documentele de identitate, ar fi fost cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, în fiecare zi, fără să fi fost remunerate pentru munca prestată sau ar fi primit sume modice de bani în schimbul activităților efectuate”, se mai arată în comunicatul Poliției Românie.

Membrii grupării au pus stăpânire, de asemenea, pe cardurile bancare ale victimelor, emise în vederea încasării salariilor, toți banii intrând astfel direct în posesia infractorilor. Muncitorii, în schimb, erau siliți să muncească prin agresiuni verbale și fizice, fiind împiedicați totodată să părăsească teritoriul Marii Britanii.

„În această modalitate, membrii grupării ar fi obținut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forțată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane, sume care, de-a lungul timpului, ar fi fost transferate în România și investite, prin interpuși, în bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux și vile), precum și în proiecte imobiliare (blocuri de locuințe și spații comerciale), în scopul ascunderii și disimulării originii ilicite a acestor bunuri”, au constatat anchetatorii.

Ca urmare a perchezițiilor domiciliare efectuate ieri în România, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea indisponibilizării, diferite sume de bani și bunuri. Mai exact, au fost puse sub sechestru: 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație necesară, telefoane mobile și înscrisuri.

Cele 14 persoane, suspectate de trafic de persoane și spălare a banilor, au fost conduse de forțele de ordine la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași pentru a fi audiate.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi