marți, 28 martie 2023
Informația fără granițe


Muncitori români în agricultură exploatați în Austria. Autoritățile locale: „Politică de exploatare a sezonierilor de neînțeles”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 16 septembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Un agricultor din regiunea austriacă Marchfeld riscă o amendă consistentă și chiar să ajungă la închisoare după ce a fost descoperit că exploata prin muncă mai mulți sezonieri. Lucrătorii, care proveneau din România și Serbia și au fost angajați pentru campania de recoltare a legumelor, au fost constrânși să lucreze peste 100 de ore pe săptămână și erau plătiți cu aproape 50% mai puțin decât prevede legea austriacă, informează publicația locală NÖN.at.

Potrivit sursei citate, poliția financiară din Austria a ajuns la cunoștința acestui caz după ce a primit un pont anonim despre modul în care lucrau angajații la o fermă agricolă din regiunea menționată mai sus. Funcţionarii publici vorbesc despre „o politică de exploatare incomprehensibilă a muncitorilor sezonieri la recoltă”.

Inspecţia oficială a avut loc duminică, 6 septembrie 2020 și, în ciuda faptului că era o zi de odihnă, toţi angajații erau prezenţi la muncă, ambalând legume într-o hală a societății agricole. Agenții de la Finanțe au constatat în timpul raidului mai multe infracţiuni comise de angajator: pentru 12 dintre angajați s-au înregistrat întârzieri de până la şase săptămâni la plata asigurărilor sociale, iar într-un alt caz lucrătorul nu a fost înregistrat nicicum ca fiind angajat. Administratorul societății pretinde, însă, că lucrătorul respectiv se afla la faţa locului pentru instruire, deși există suspiciuni că acesta a mai lucrat la aceeași fermă agricolă în trecut.

Printre altele, anchetatorii au verificat și orele lucrate de angajați și au constatat astfel că, deși aveau contracte de muncă pentru un total de 40 de ore pe săptămână, uneori aceștia lucrau și peste 100 de ore în același interval de timp. Politica de salarizare orară era de aproximativ 4 euro pe oră (femeile erau plătite cu 4,20 euro pe oră, iar bărbații cu 4,40 euro pe oră) și nu era conformă cu cele stipulate în contractul colectiv de muncă, care este de aproximativ 8 euro pe oră. Acest fapt reprezintă o încălcare flagrantă a legii referitoare la salarizare şi dumping social, spun autoritățile austriece.

„Niciunul dintre muncitorii sezonieri angajați la recoltat nu a fost plătit în mod echitabil pentru munca depusă. În unele cazuri, antreprenorul a plătit doar jumătate din remuneraţia prevăzută în contractul colectiv de muncă. Aceste oi negre exploatează muncitorii, afectează reputaţia tuturor antreprenorilor cinstiţi şi se îmbogaţesc pe spinarea contribuabililor decenţi. Am toleranţă zero faţă de dumpingul salarial şi faţă de frauda socială şi vom continua să luăm măsuri drastice cu privire la aceste probleme sociale”, a declarat ministrul de Finanțe austriac, Gernot Blümel, referitor la acest caz de exploatare a lucrătorilor.