luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


Nissan Motor va lansa 15 noi vehicule electrice până în 2030

Scris de: Mircea Iordache , înv Auto Știri Tehnologie - luni, 29 noiembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Nissan Motor a anunțat recent că accelerează electrificarea mărcilor sale Nissan și Infiniti. În următorii cinci ani, sub aceste mărci vor apărea 23 de modele noi, dintre care 15 mașini electrice 100%.

Extinderea producției de vehicule hibride și electrice este prevăzută de conceptul Ambition 2030, conform căruia până în 2030 ponderea modelelor electrice în liniile Nissan și Infiniti la nivel mondial ar trebui să fie de cel puțin 50%.

Investiția totală în proiect se va ridica la 17,6 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Acest lucru a fost declarat de CEO-ul Nissan, Makoto Uchida.

În plus, Nissan Motor intenționează să crească vânzările de vehicule electrice pe principalele sale piețe până în anul 2030:

  • în Europa – mai mult de 75%;
  • în Japonia – mai mult de 55%;
  • în China – mai mult de 40%;
  • în SUA – mai mult de 40%.

Pentru a face progrese în această direcție, Nissan va introduce noi baterii, de tip solid-state (SSB) până în anul 2028. Acestea diferă de bateriile litiu-ion în capacitate mai mare, se încarcă cu aproximativ o treime mai repede și, conform estimărilor preliminare, sunt cu 65% mai ieftine în producția industrială. Deci, până în 2028, costul bateriilor ar trebui să scadă la 75 USD pe kilowatt-oră, iar în viitor – la 65 USD. La acest preț al bateriilor, mașinile electrice nu vor fi mai scumpe decât mașinile pe benzină.

Noile baterii vor fi produse la uzina din Yokohama (Japonia). Aceasta va începe să funcționeze până în 2024 și va crește producția de baterii la 130 gigawați-oră pe an până în 2030.

Noile generații de vehicule Nissan și Infiniti vor primi sisteme avansate de asistență la conducere. Astfel, „pilotul automat”, pe care Nissan îl numește ProPilot, va fi instalat pe minim 2,5 milioane de mașini în următorii cinci ani. Peste încă patru ani, fiecare model nou de Nissan și Infiniti va fi echipat cu o nouă generație de Lidar (Light Detection and Ranging).

Dacă acest lucru se va întâmpla, până în 2050 Nissan Motor va atinge neutralitatea totală a emisiilor de carbon pe întreg ciclul de viață al produsului, de la fabricarea pieselor până la reciclarea vehiculelor.

DISTRIBUIE