sâmbătă, 12 octombrie 2024
Informația fără granițe


O familie de români a lăsat Spania pentru a lucra pământul în România. „Toată lumea fuge de muncă în ziua de azi”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 22 septembrie 2024 Etichete: , , ,

Familia Brumă din Florești s-a întors în România după mai mulți ani petrecuți în Spania, unde au lucrat în agricultură. Decizia de a reveni acasă a fost motivată de dorința de a cultiva propriul pământ și de a trăi din roadele muncii lor, scrie Cristiana Sabău de la publicația Timp Online.

Familia Brumă. Sursă foto: timponline.ro.

Floarea Brumă, în vârstă de 35 de ani, povestește că experiența acumulată în Spania, unde a lucrat în solarii și depozite, a fost de neprețuit. Acolo, ea a învățat tehnici moderne de îngrijire a plantelor, dar a observat și o diferență majoră:

„Acolo toate produsele erau stropite, aici sunt mult mai naturale față de ce acolo.”

Împreună cu soțul său, Traian Brumă, în vârstă de 39 de ani, familia cultivă legume pe cinci hectare de teren și au culturi mari pe alte opt hectare.

Deși Traian a lucrat în Spania ca șofer de camion, el susține că viața în țară este mai bună, chiar dacă nu lipsită de provocări:

„Știu că lumea se plânge că nu se poate trăi din agricultură în România. Se poate, dar e greu pentru că toată lumea fuge de muncă în ziua de azi. Pământul e greu de lucrat.”

Familia nu a accesat fonduri europene și se bazează pe propriile investiții. Lucrează mecanizat, întrucât lipsa forței de muncă reprezintă o problemă constantă.

„Noi lucrăm și mecanizat pentru că, dacă nu am avea scule, nu am putea lucra nefiind forță de muncă,” adaugă Traian Brumă.

Fiica lor, Alexandra Maria Brumă, elevă la profilul Științe ale Naturii, îi ajută ocazional la muncă, deși nu se simte atrasă de agricultură.

„Am locuit 6 ani în Spania. Mie mi-a plăcut foarte mult, nu aș fi plecat de acolo dacă nu ar fi hotărât ai mei să revenim în țară. După ce termin școala, vreau să plec înapoi,” a spus Alexandra.

La târgul „Toamna Bistrițeană”, familia Brumă a fost prezentă cu o gamă variată de legume, de la varză și conopidă până la vinete, ceapă, roșii și ardei.

Deși anul acesta culturile lor au fost afectate de grindină, Floarea Brumă se arată mulțumită de rezultate:

„Chiar dacă la noi a fost și gheață anul acesta, s-au făcut foarte frumoase. Cel mai bine s-a făcut cartoful, iar cel mai puțin bine varza de vară.”

În ciuda muncii grele, familia a reușit să își creeze o clientelă fidelă în Piața Decebal, unde își vând produsele.

„Să știți că reușim să trăim din munca câmpului. E o muncă grea, dar avem unde vinde produsele,” afirmă Floarea Brumă, subliniind încă o dată dificultatea de a găsi forță de muncă.

„Lucrăm noi, familia, și când mai găsim pe cineva, cu ziua”, a mai precizat ea.

Satul Florești, situat în comuna Nimigea, are o istorie interesantă, numele său derivând din maghiară, unde a fost cunoscut sub numele de „Virágosberek”, însemnând „crâng înflorat”. Cu timpul, populația românească a adaptat denumirea, rezultând actualul nume.