marți, 29 noiembrie 2022
Informația fără granițe


O fetiță româncă din Franța a murit la numai 8 anișori. Părinții cer să se facă dreptate

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 5 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Născută în Franța, din părinți români, Cecilia era raza de soare a familiei Laszlo care locuiește în localitatea franceză Mittersheim din departamentul Moselle. Ușor timidă, dar curioasă din fire, micuța noastră conațională avea numai 8 anișori și a murit la această fragedă vârstă, acuză părinții, din cauza incompetenței și indiferenței demonstrate de personalul medical de la secția Urgențe a spitalului din Sarrebourg.

Cecilia, 8 ani, decedată în Franța. Sursă foto: www.republicain-lorrain.fr

Cecilia suferea de suflu sistolic, scrie publicația Le Republicain Lorrain, motiv pentru care a fost operată la spitalul din Strasbourg unde i-a fost implementată o proteză aortică. Intervenția chirurgicală părea să fi reușit, iar medicii i-au permis Ceciliei să se întoarcă acasă a doua zi după operație.

„Acasă totul a decurs bine, dar nu aveam nicio instrucțiune, nu a existat nicio monitorizare. Dimineața a cerut micul dejun în pat. Avea poftă de mâncare. La prânz, ne-a cerut să-i pregătim un cordon bleu… A luat trei îmbucături înainte să înceapă să se simtă rău”,  a povestit tatăl îndurerat, citat de presa locală.

„Și-a pus mâna pe piept și i-a spus mamei că se simte rău”, a mai adăugat bărbatul. Fetița nu avea aer și a pierdut cunoștința o perioadă scurtă de timp. Părinții au apelat imediat numărul pentru urgențe, iar la locuința lor a sosit în scurt timp o ambulanță.

„Le-am spus că era nevoie de un elicopter pentru a transporta-o pentru o operație de urgență, dar nu m-au ascultat! Știam că era singurul lucru care se putea face și că, dacă îi vor aplica măsuri de resuscitare, nu vor face decât să-i agraveze problemele cardiace”, a mai relatat tatăl român, puternic afectat pierderea fiicei sale.

Elicopterul n-a fost solicitat de personalul de pe ambulanță, iar Cecilia a fost ținută în ambulanță până când a decedat și nu se știe ce i-au făcut acolo.

„Ar fi trebuit să pună proteza la loc, în schimb, au chemat jandarmii să mă țină departe”, își mai amintește conaționalul nostru.

Starea de sănătatea a fetiței românce s-a înrăutățit, ceea ce a dus la decesul micuței de 8 ani. Doborâți de durere, părinții Ceciliei au repatriat trupul fetiței în România pentru înmormântare, iar la întoarcere în Franța au depus o plângere împotriva personalului medical de la spitalul din Sarrebourg, precum și împotriva medicului care a operat-o inițial. Conaționalii noștri cer acum să se facă dreptate.

„E un caz neobișnuit. O anchetă judiciară va permite identificarea lanțului de cauzalități și a eventualelor responsabilități”, a declarat avocatul familiei de români, Maitre Xavier Iochum.

Procuratura Înaltei Curți din Metz a deschis o anchetă pentru a înțelege modul în care a murit mezina familiei Laszlo. Analizele experților ar trebui să constate dacă au fost comise erori în intervenția serviciilor de urgență sau pe parcursul procedurii chirurgicale cardiace realizate cu două zile mai devreme, la Strasbourg.

Între timp, conducerea spitalului din Sarrebourg a refuzat să dea vreo declarație publică cu privire la această tragedie, în așteptarea rezultatelor anchetei, mai scrie sursa citată.

Trimite acest articol și prietenilor tăi