joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


O româncă a dat statul irlandez în judecată pentru că i-a întrerupt șomajul după ce s-a întors în România pentru câteva luni

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 10 februarie 2021 Etichete: , , , ,

O femeie româncă din Irlanda a rămas fără șomaj după ce, anul trecut, a fost nevoită să se întoarcă pentru câteva luni în România pentru a avea grijă de tatăl ei. La întoarcere în Irlanda, conaționala noastră a decis să dea statul irlandez în judecată pentru a-și cere drepturile, informează Irish Times.

Maria Lupu, care locuiește în acea țară de mai bine de 20 de ani și este de profesie inspector de proprietăți, a contestat la Înalta Curte irlandeză faptul că statul i-a întrerupt plata indemnizației de șomaj (PUP – Plata indemnizației de șomaj pe timp de pandemie) în momentul în care s-a întors în România pentru a se ocupa de o urgență în familie.

În luna martie a anului trecut, femeia a depus o cerere pentru indemnizația de șomaj pe perioada pandemiei și i-a fost aprobată. În luna mai, însă, a fost nevoită să plece în România pentru a avea grijă de tatăl ei bătrân care, până atunci, locuia într-un centru de îngrijire ce a fost închis. Înainte de îmbarcarea în avion, la Aeroportul din Dublin, ea susține că a fost oprită de un inspector de asistență socială care i-a cerut să se identifice, precum și numărul său PPS (număr personal pentru serviciul public). Apoi, în data de 26 mai, la o zi după ce a plecat în România, Maria s-a trezit că i-a fost întreruptă plata șomajului.

La sfârșitul lunii august, ea s-a întors în Irlanda și a contactat un inspector de la direcția de asistență socială în legătură cu indemnizația sa, solicitând reluarea plății. Românca noastră spune că atunci când a aplicat pentru șomaj pe perioada pandemiei, în formular se menționa faptul că trebuie să aibă domiciliul în Irlanda, dar nu exista nicio mențiune referitoare la călătoriile în afara țării.

Maria susține, de asemenea, că în luna septembrie a fost informată de către inspectorul de la serviciul de asistență socială că, în urma unei revizuiri i-a fost retrasă indemnizația. Ea a formulat o contestație, însă nu i-a fost acceptată deoarece nu s-a luat nicio decizie oficială scrisă pe baza căreia să se poată formula o contestație.

Conaționala noastră spune că decizia de a nu-i restabili indemnizația de șomaj a fost ilegală, nedreaptă, ilogică și îi încalcă drepturile de cetățean al UE. Mai mult, Maria susține că decizia este ilegală deoarece, în conformitate cu Legea privind securitatea socială și serviciile sociale, contestația sa referitoare la restabilirea indemnizației a fost decisă de un inspector al serviciilor de protecție socială. În timp ce un inspector de protecție socială are puterea de a investiga astfel de cazuri, luarea unei decizii cu privire la o astfel de contestație nu este de competența sa, decizia putând fi luată doar de un funcționar desemnat.

Curtea a fost informată și de faptul că femeia româncă, rezidentă în Redwood, Hollystown, Dublin, s-a întors la muncă începând cu data de 15 septembrie.  În acțiunile sale judiciare către ministrul Protecției Sociale, a statului irlandez și a procurorului general, Maria Lupu solicită o ordonanță prin care să fie anulată decizia de încetare a plăților pentru indemnizația de șomaj acordată în perioada pandemiei.

Ea mai cere, de asemenea, ca instanța să confirme faptul că responsabilul Ministerului pe Probleme de Protecție Socială a săvârșit o eroare de drept și a acționat în afara jurisdicției sale atunci când a decis asupra contestației înaintata de ea.

Derek Shortall, avocatul Mariei Lupu, a declarat că și alți cetățeni irlandezi rezidenți ai UE au înaintat contestații juridice similare după întreruperea plății indemnizației de șomaj pe perioada pandemiei după ce aceștia au părăsit jurisdicția. El a spus că aceste acțiuni similare la care se referă au fost soluționate, pârâții fiind de acord cu deciziile de anulare a întreruperii plății șomajului.

Judecătorul Justice Charles Meenan a acordat permisiunea de a introduce acțiunea pentru o audiere ex parte și a decis convocarea pentru acțiune în luna martie a acestui an.

DISTRIBUIE