miercuri, 30 noiembrie 2022
Informația fără granițe


O româncă a fost aleasă în Franța pentru postul de psiholog în cadrul unei secții de poliție

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 7 februarie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Mioara Achelăriței, o româncă în vârstă de 33 de ani, a fost aleasă la sfârșitul lunii ianuarie 2021 pentru postul de psiholog în cadrul secției de poliție centrală din Caen, Franța. Psiholog clinician și psiho-criminolog, conaționala noastră este originară din Iași, România. Rolul său în noua funcție va fi acela de a acorda asistență victimelor pe termen scurt și mediu.

Mioara Achelăriței, 33 de ani, psiholog român în Franța. Foto: Ouest France

„Am obținut mai multe diplome de masterat în străinătate și în Franța. Am studiat cu precădere la universitățile din Nantes, Rennes, Lyon, Metz, dar și Paris X. Am urmat studii de științe umaniste și sociale, antropologie, sociologie și criminologie. În România, am predat la o școală specială pentru copiii cu tulburări de comportament și dizabilități intelectuale. Am lucrat, de asemenea, pentru Direcția inter-regională a serviciilor penitenciarelor din Dijon. Am fost psiholog coordonator în cadrul sistemului de luptă împotriva radicalizării violente”, a declarat Mioara pentru publicația franceză Ouest France.

Psihologul român consideră că o cunoaștere mai profundă a persoanei, a aspectului psihic, emoțional, dar în egală măsură a culturii și legăturilor sale sociale, face posibilă oferirea unui răspuns mai adaptat nevoilor și așteptărilor fiecăruia. Experiența sa din penitenciar a făcut-o, de asemenea, să-și dorească să lucreze cu victimele, motiv pentru care a aplicat la secția de poliție din Caen.

„Această poziție de psiholog este o creație. Intervin în sprijinul asistentului social, Monique Fierdehaiche și pentru a asigura asistența socială. Ofer sprijin psihologic pe termen scurt și mediu și susținere victimelor care trec prin secțiunea „plângere” sau „registru de activitate”. Mă refer la structuri de sprijin specializate, dar răspund și unor nevoi imediate de timp pentru a obține o programare într-un centru de îngrijire specializat, cum ar fi un centru medico-psihologic”, a mai spus românca noastră.

De la preluarea acestei funcții, psihologul român a întâlnit, în principal, victime ale violenței domestice, violenței intra-familiale sau ale agresiunilor sexuale.

„Dar pot, de asemenea, să primesc autori, care se pot prezenta ca victime. Autorii infracțiunilor rutiere (accidente rutiere), dar și autori ai violențelor domestice care și-ar pune întrebări cu privire la acțiunile lor. Acolo, rolul meu este să îi însoțesc pe această cale de conștientizare a propriilor acțiuni și către o posibilă schimbare de comportament”, a precizat Mioara.

Psihologul Mioara Achelăriței are program la secția de Poliție din Caen de luni până joi, de la 8:30 la 17:30. Numărul de telefon la care poate fi apelată este 02 31 29 21 55. Femeile care sunt victime ale violenței, în schimb, pot apela numărul 3919.

Trimite acest articol și prietenilor tăi