joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


O româncă are de plătit în Italia 6.000 de euro la stat pentru că nu a făcut la timp declarația de venit

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - luni, 3 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , ,

O femeie româncă din Rosignano Marittimo, provincia Livorno, care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni, are de plătit taxe în valoare de 6.000 de euro la statul italian, pentru că timp de 5 ani nu și-a declarat veniturile prin intermediul declarației pe care lucrătoarele din acest sector de activitate sunt obligate să o depună, dacă depășesc venituri de 8 000 de euro anual.

Garda de Finanțe din Castiglioncello a înaintat datele Agenției Fiscale italiene (Agenzia delle Entrate) și s-a constatat că femeia româncă are de plată ca taxe și impozite suma de 6.000 de euro pentru că nu a depus declarația fiscală pe perioada a cinci ani, respectiv: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018.

Din datele autorităților fiscale italiene în colaborare cu INPS (Institutul Național de Protecție Socială) a rezultat că îngrijitoarea româncă a primit între 2014-2018 inclusiv, suma de 51.000 de euro pentru munca sa, din care nu a dat statului impozitele cuvenite. În consecință, Agenzia delle Entrate va lua măsuri de sancționare și recuperare a banilor cuveniți, scrie Il Tirreno.

Formularul 730 sau Modello Unico în Italia

Ca lucrător cu un contract de muncă înregistrat în Italia, personalul angajat în sectorul casnic percepe o retribuţie din care sunt reţinute contribuţiile de asigurări sociale, însă nu şi impozitul pe venit (IRPEF). Din acest motiv lucrătorii din acest sector au obligaţia să prezinte singuri declarația pe venitul obținut în anul anterior, cu ajutorul Formularului 730 sau Modello Unico.

Sunt obligați să depună declarația de venit lucrătorii care primesc pentru munca depusă minim 8.000 de euro pe an și cei care au avut două sau mai multe contracte de muncă în perioada anului anterior.

În caz de neprezentare a declarației de venit se riscă ulterior o solicitare de plată a impozitului cu majorări din partea autorității fiscale din Italia (Agenzia delle Entrare). Lipsa declarației de venit poate avea ca și consecință amenzi începând de la 250 de euro și care pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro.