sâmbătă, 23 septembrie 2023
Informația fără granițe


O româncă din Germania este una dintre cele mai apreciate membre ale Partidului Social Democrat din această țară

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 9 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Ana Maria Trăsnea, o româncă stabilită de 13 ani în Germania, membră a partidului SPD, va fi una dintre cele 15 persoane care vor primi în acest an premiul Helene-Weber. Din 2009, Premiul Helene Weber recunoaște meritele femeilor din politica locală care s-au distins prin angajamentul și activitatea lor remarcabilă.

15 câștigătoare vor fi premiate în 2020, femei care sunt active în politică și în societatea civilă și constituie adevărate modele pentru generația nouă de politicieni locali.

Ana Maria Trăsnea a părăsit România și s-a stabilit la Berlin în anul 2007. Astăzi ea este un politician local al partidului german SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) și de 4 ani activează în sectorul (districtul) Treptow- Köpenick al capitalei germane. Anul acesta îi va fi decernat premiul Helene-Weber: „M-am bucurat enorm când am aflat”, a spus Ana Maria odată ajunsă la cunoștința faptului că va fi una dintre cele 15 premiante.

Drumul româncei noastre nu a fost întotdeauna ușor, scriu cei de la vorwaerts.de. A plecat la Berlin după ce părinții ei au divorțat și abia cunoștea câteva cuvinte în limba germană. A urmat cursurile liceale unde s-a implicat cu determinare și spirit civic în acțiuni de combatere a rasismului, organizând în același timp și programe de experiență dedicate tinerilor adolescenți. În anul 2013 a luat cu nota 10 examenul de Bacalaureat și tot atunci s-a înscris în Partidul Social Democrat (SPD).

Trănea activează din anul 2014 la Jusos (tinerii socialiști), din sectorul Treptow-Köpenick. Doi ani mai târziu a candidat pentru prima dată la alegerile comunale. La vârsta de numai 22 ani a ajuns pe locul 10 pe lista SPD a candidaților de vârf din campania electorală a tinerilor socialiști. „A fost un loc pe liste surprinzător de bun“, spune ea retrospectiv. În calitate de cel mai tânăr membru al Parlamentului districtual, Ana Maria a devenit rapid locțiitorul președintelui de sector.

Ea a fost propusă pentru premiul Helene-Weber de deputatul SPD din Bundestag, Fritz Felgentreu, iar în favoarea decernării acestui premiu femeii de origine română s-au exprimat și alte somități politice ale partidului.

Partidul Social Democrat din Germania (în germană: Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) este unul dintre cele două mari partide politice germane, după Uniunea Creștin-Democrată

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, este catalogat ca fiind cel mai vechi partid politic european care continuă să își desfășoare activitatea  SPD și-a sărbătorit 150 de ani existență în 2013. Cu peste 550.000 de membri, SPD este cel mai mare partid (după numărul de membri) din Germania.

Înrădăcinat în lumea sindicatelor și a lucrătorilor, este considerat partidul care a întruchipat cel mai bine identitatea socialistă democratică din istorie. S-a alăturat Alianței Progresiste, după ce a abandonat, în 2013, Internaționala Socialistă, acuzată de includerea în ea a partidelor nedemocratice. Totuși, sub conducerea lui Gerhard Schröder (o figură din „dreapta” partidului), SPD a adoptat câteva principii ale tradiției liberal-democratice. Cu liderul Kurt Beck a existat o revenire către o identitate social-democratică mai definită. Mișcarea de tineret a SPD este Jusos.

DISTRIBUIE