vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


O româncă din Spania, soțul ei și cei doi copii ai lor, au murit într-un incendiu

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 2 decembrie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Tragedia s-a petrecut într-o clădire ocupată ilegal de mai multe persoane, situată în plaza Tetuán din Barcelona (comunitatea autonomă Catalonia), unde o întreagă familie – soț, soție și cei doi copii ai lor – și-a pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit în dimineața zilei de marți, 30 noiembrie 2021.

Potrivit ziarului spaniol El Pais, femeia care a murit în incendiu era o româncă originară din Buzău și se numea Violeta, iar soțul ei, Shaky, era pakistanez. Cei doi aveau împreună doi copii: Alsalam, în vârstă de trei anișori și Zaara, care avea doar șase luni de când a fost adusă pe lume.

- Continuarea după publicitate -

Victimele locuiau într-o clădire părăsită din Barcelona, care aparținea statului. Cu toate acestea, fratele Violetei, Mihăiță Dragomir, a declarat pentru publicația spaniolă 20 Minutos că cei doi soți au plătit, în mod ilegal, suma de 700 de euro unui alt cetățean român pentru a fi lăsați să locuiască acolo.

Clădirea părăsită în care locuiau victimele. Foto: Joan Sanchez (El Pais).

Familia decedată în incendiu s-a instalat în acea clădire în luna septembrie a anului trecut și era asistată de serviciile sociale din orașul spaniol, care le ofereau alimente și alte servicii de bază de circa șase ori pe lună.

- Continuarea după publicitate -

În aceeași clădire, însă, mai locuia un alt cuplu de origine română, dar și patru bărbați, din care trei erau marocani și unul algerian.

Potrivit sursei citate, în aceeași noapte în care s-a petrecut tragedia, Violeta și soțul ei s-au certat cu cuplul de români și a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine, alertate de vecinii din zonă, pentru a-i liniști.

Atât cuplul român, cât și cei patru bărbați care locuiau în aceeași clădire, la subsol, au reușit să scape cu viață din incendiu, suferind numai intoxicații ușoare cu fum.

Șeful Mossos d’Esquadra din Barcelona, Pere Ferrer, a refuzat, pentru moment, să dea detalii presei atât despre cauzele care au dus la provocarea incendiului, cât și despre suma plătită de Violeta și Shaky pentru a putea locui în clădirea părăsită.

Oficialul spaniol a făcut aluzie la nevoia de a menține secretul anchetei pentru a urmări firul pistei pe care anchetatorii o au în prezent.

- Continuarea după publicitate -

Fratele Violetei și vărul lor, D.C., în vârstă de 17 ani, au pus între timp o pancartă în fața clădirii incendiate, pe care au pus pozele victimelor, numele lor, dar și un text pentru a cere ajutorul trecătorilor în vederea repatrierii trupurilor neînsuflețite în țările de origine.

Din cele relatate de rude reiese că femeia română lasă în urma sa alți patru copii care trăiesc în România cu un unchi și o mătușă.

„Părinții și doi îngeri care nu au reușit să-și trăiască copilăria. Facem un apel către toți oamenii cu inimă care doresc să-i ajute să ajungă în țara lor, unde îi așteaptă alți patru frați, îndurerați de moartea mamei lor și a celor doi frați mai mici. Vă rog să ajutați cu ce puteți. Fiecare gest este important în aceste momente dificile. Mulțumesc!”, scrie pe pancarta făcută de rude.

Pancarta pusă de rude în fața clădirii pentru a cere ajutorul trecătorilor. Foto: Joan Sanchez (El Pais).

Vărul victimei a declarat, însă, pentru presa spaniolă, că intenția este aceea de a repatria trupul mamei și al fetiței de șase luni în România, iar cele ale tatălui și băiețelului să fie repatriate în Pakistan.

- Continuarea după publicitate -

Pe de altă parte, președintele Asociației Muncitorilor Pakistanezi din Barcelona, Javid Ilyas, susține că încă nu este clar unde și cum vor fi repatriate trupurile victimelor.

„Cele două familii nu reușesc să se pună de acord”, a explicat Ilyas.

D.C. a declarat, de asemenea, că nu a reușit încă să intre în contact cu administrația locală sau cu Consulatul român.

„La o agenție de servicii funerare ne-au spus că (trupurile – n.r.) sunt la Centrul de Justiție, dar sunăm și nu ni se spune nimic”, a mai spus vărul victimei.