sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


O româncă întoarsă din Spania a lansat „Meniul lui Zamolxis”, idee inovatoare în dezvoltarea turismului gastronomic

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - luni, 15 aprilie 2024 Etichete: , , , , ,

Adriana Staicu, o tânără antreprenoră din Gorj, propune o abordare inovatoare pentru revitalizarea turismului local prin valorificarea tradițiilor culinare ale zonei. După ani de experiență în domeniul turistic la Sevilla, în Spania, Adriana a revenit în România, determinată să folosească cunoștințele acumulate pentru a oferi o experiență unică vizitatorilor din Gorj, informează Observator.

„Am întâlnit mulți turiști care plecau din Gorj după ce mâncau doar o pizza. Vreau să schimb această percepție și să le ofer o experiență autentică, așa cum am văzut în călătoriile mele că este apreciată,” explică Adriana.

Influențată de cultura bogată a artei culinare pe care a observat-o în Spania, unde „mâncarea este o formă de artă”, ea plănuiește să introducă un meniu inspirat din istoria și legendele locale.

Adriana Staicu. Sursa foto: captură video Observator

Ideea Adrianei include preparate tradiționale care evocă gusturile simple dar semnificative ale personalităților marcante din istoria românească.

Printre acestea se numără „Meniul lui Zamolxis”, care include tarta de praz, apoi alte meniuri ce conțin coastele de porc în sos de vin alb și varza murată cu boia, puiul prăjit cu mujdei de usturoi și mămăliguța, preferate de Constantin Brâncuși pe când era la Paris.

Adriana a explicat: „Brâncuși era simplu în alegerile lui culinare și adora să-și primească oaspeții cu mâncare tradițională din Gorj. Vreau să recreăm această ospitalitate și să arătăm că Gorjul poate oferi mai mult decât peisaje, ci și o experiență culinară de neuitat.”

Rețetele din meniu sunt inspirate de figuri istorice precum Ecaterina Teodoroiu, care prefera cartofii copți și roșiile umplute, și Tudor Vladimirescu, un fan al salatei de bob. Aceste preparate vor fi disponibile în pensiunile locale, oferind turiștilor posibilitatea de a savura bucate care îmbină tradiția cu povestea locului.

Adriana a implementat acest proiect cu speranța de a transforma Gorjul într-un punct de referință pentru turismul gastronomic din România, promovând o latură puțin exploatată dar profundă a culturii locale.

Lista de mâncăruri tradiționale, acompaniată de „câteva secrete ale vremii”, este menită să atragă și să fascineze gurmanzii și curioșii în egală măsură.

„Ceea ce am învățat în Spania este că experiența culinară poate fi la fel de memorabilă ca vizita la un monument istoric. Prin aceste mese, vrem să oferim o călătorie în timp, celebrând istoria și cultura Gorjului,” concluzionează Adriana Staicu, cu entuziasm și optimism pentru viitorul turismului în regiunea natală. Video AICI.