sâmbătă, 14 septembrie 2024
Informația fără granițe


O româncă plecată la muncă în Germania printr-o firmă de intermediere, a povestit prin ce coșmar a trecut. „Munceam și 14 ore zilnic, fără pauză”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 31 august 2024 Etichete: , , , , , ,

Irina, o tânără din municipiul Satu Mare, a dezvăluit experiența dezamăgitoare pe care a trăit-o în Germania, unde a muncit două luni la cules de căpșuni prin intermediul unei firme de intermediere din România.

Irina, plecată la muncă în Germania, a povestit coșmarul trăit. Sursă foto: presasm.ro.

Conaționala noastră a povestit pentru publicația locală Presa SM că a plecat din țară cu speranța de a câștiga bani frumoși și de a beneficia de condiții decente de muncă, dar și-a văzut așteptările spulberate în momentul în care a început efectiv munca.

Deși fusese informată inițial că va lucra 8 ore pe zi, realitatea a fost cu totul alta, a spus ea:

„Programul de lucru era de la primele ore ale dimineții până spre seară, fiind lucrate și 14 ore zilnic, fără pauză.”

Orice pauză luată era sancționată financiar, ceea ce a reprezentat un șoc pentru tânără și colegii săi.

Ea a declarat că firma din București, care i-a oferit contractul pentru Germania, nu și-a respectat promisiunile făcute:

„Ne-au promis echipament de lucru, condiții decente, o masă pe zi, 1000 de euro pe săptămână și asigurare medicală. Nu am avut nimic din toate acestea.”

Situația a devenit și mai dificilă pentru cei care nu puteau ține pasul cu ritmul impus. Cei care solicitau să se retragă în camerele lor din cauza epuizării erau penalizați – pierzând atât masa din ziua respectivă, cât și 100 de euro din salariul săptămânal.

Un exemplu dramatic este cazul unei colege care a plecat acasă după o lună de muncă fără niciun ban, nici măcar pentru transportul de întoarcere.

La sosirea în Germania, Irina și ceilalți muncitori au fost avertizați de alți lucrători că firma pentru care veniseră să muncească nu este de încredere, mulți oameni părăsind rapid locul de muncă.

Conform celor relatate de ea, șefii de echipă aduceau cât mai mulți muncitori pentru a încasa comisioane de câte 100 de euro de persoană.

Deși au discutat despre aceste avertismente cu șefa de echipă, aceasta i-a asigurat că totul este doar o competiție între șefii de echipă pentru a aduce cât mai mulți oameni.

Experiența amară a Irinei este un semnal de alarmă pentru toți cei care intenționează să muncească în străinătate.

Ea subliniază importanța informării corecte și detaliate despre firma și condițiile de muncă înainte de a accepta un job, pentru a evita situații similare și înșelătorii.

Este esențial ca tinerii care doresc să muncească peste hotare să fie vigilenți și să se asigure că drepturile lor vor fi respectate.