marți, 28 martie 2023
Informația fără granițe


Oameni infectați în mod intenționat în Marea Britanie cu noul coronavirus pentru a se putea testa eficacitatea vaccinului

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 24 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

Marea Britanie ar putea fi prima țară din lume unde voluntarii sănătoși vor fi infectați în mod intenționat cu virusul care transmite boala COVID-19 pentru a se putea testa eficacitatea vaccinului, informează Financial Times.

Experții din Marea Britanie vor controla eficacitatea unor vaccinuri aflate în faza de testare pe voluntari infectaţi în mod deliberat cu virusul care transmite boala COVID-19. Voluntarilor li se va face vaccinul și circa o lună mai târziu vor fi infectați cu Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19, pentru a se testa dacă vaccinul a fost eficient.

Studiile vor fi finanțate de guvernul britanic și testarea va începe în luna ianuarie, anul viitor, într-o locaţie sigură din estul Londrei, unde voluntarii vor rămâne în carantină.

Se estimează că aproximativ 2.000 de persoane s-au înscris deja să participe la aceste teste în Marea Britanie.

În final, voluntarii care vor participa la studiu vor fi între 100 și 200 și vor fi selecționați de o comisie medicală. Alastair Fraser-Urquhart, un student universitar în vârstă de 18 ani, intenționează să participe la acest proiect. El a declarat pentru BBC: „Cred că acest test de eficacitate al vaccinului are puterea de a salva mii de vieți și de a scoate lumea din pandemie mai devreme. Pentru mine are sens și aș fi bucuros dacă aș fi selecționat ca participant.”

Vorbind despre același program, prof. Peter Horby de la Universitatea Oxford, a spus că voluntarii vor fi observați foarte atent, iar sistemul lor imunitar va fi permanent monitorizat pentru a vedea cum reacționează la virus.

Dominic Wilkinson, profesor de etică medicală la Universitatea Oxford, a subliniat că în actuala situaţie, când omenirea se confruntă cu „o ameninţare globală fără precedent precum boala COVID-19 este imperativ din punct de vedere etic să fie desfăşurate studii controlate pentru a ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri şi pentru a identifica apoi care este cel mai bun vaccin”.

Testele vor trebui, totuşi, să primească avizul Agenţiei de Reglementare pentru Medicamente şi Produse de Îngrijire a Sănătăţii din Marea Britanie (Medicines & Healthcare Products – MHRA).