fbpx
sâmbătă, 13 august 2022
Informația fără granițe


Obținerea unui nou pașaport pentru românii din străinătate în cazul expirării, furtului sau pierderii documentului

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile Prima pagină - miercuri, 12 august 2020 Etichete: , , , , , ,

Vă aflaţi  în străinătate (cu scopul de a studia, cu un contract de muncă, în cadrul unui program de cercetare, excursii, vizite, tratament medical sau alte scopuri cu durată limitată) şi paşaportul dumneavoastră a expirat, l-aţi pierdut sau v-a fost furat. Cum faceți să intrați în posesia unui alt pașaport simplu electronic? Vă puteţi adresa misiunilor diplomatice şi consulatelor României pentru a solicita obţinerea unui nou paşaport, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ce aveţi de făcut dacă aveţi nevoie de un nou paşaport simplu electronic ?

1. Să vă prezentaţi personal

Trebuie să vă prezentaţi personal la un consulat al României din ţara în care vă aflaţi pentru a solicita obţinerea unui nou paşaport. Prezenţa solicitantului este obligatorie deoarece sistemul de procesare a paşaportului simplu electronic presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii şi amprentelor solicitantului.

- Continuarea articolului după publicitate -

Ambasadale şi oficiile consulare ale României în străinătate nu confecţionează paşapoarte simple electronice. Ele transmit datele solicitantului în România, Ministerului Administraţiei şi Internelor, care le verifică, procesează şi confecţionează documentul. Acesta este ulterior transmis ambasadei/ oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde dumneavoastră puteţi prelua documentul.

2. Să achitaţi contravaloarea blanchetei paşaportului

Contravaloarea pașaportului, în cuantum de 59 euro sau echivalentul în moneda locală, se achită la misiunea diplomatică /oficiul consular la care depuneţi cererea de eliberare a paşaportului simplu electronic. Această sumă nu se percepe cu titlu de taxă consulară, întrucât nu constituie venit la bugetul de stat, ci reprezintă un cost de producție, care se virează către producătorul blanchetelor. Ca dovadă a achitării veţi primi o chitanţă.

Documentele necesare pentru eliberarea paşaportului simplu electronic:

- Continuarea articolului după publicitate -
  • Cartea de identitate sau buletinul de identitate în termen de valabilitate și pașaportul anterior expirat;
  • În situația furtului pașaportului anterior, denunțul făcut în fața autorităților din țara în care vă aflați.

Pentru minori, este necesară prezența minorului și a ambilor părinți. Părinții/reprezentantul legal se vor legitima cu documente de identitate valabile (cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaportul). În cazul în care unul dintre părinți nu poate fi prezent, este necesară prezentarea unei procuri/declarații notariale în vederea obținerii unui pașaport pentru minor sau a unei hotărâri judecătorești definitive pronunțate în România sau, în cazul în care este pronunțată în străinătate, trebuie însoțită de recunoașterea pe teritoriul României și traducere autorizată în limba română din care să rezulte că părintelui însoțitor îi revine autoritatea părintească exclusivă.

  • Certificatul românesc de naștere al minorului.

Pentru solicitarea unui nou pașaport trebuie să vă programați la consulat. În video de mai jos sunt informații despre cum se poate face programarea:

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi