joi, 18 aprilie 2024
Informația fără granițe


Organizația Mondială a Sănătății dezminte miturile legate de noul coronavirus. „Usturoiul nu protejează oamenii de acest virus”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Informații utile Prima pagină - vineri, 13 martie 2020 Etichete: , , ,

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publică în mod constant informații prin care ține să dezmintă afirmațiile false care sunt răspândite în legătură cu noul coronavirus – COVID-19, printre care și cea legată de usturoi, despre care unele persoane rău intenționate susțin că ar preveni infecția cu acest virus sau despre afirmațiile unor experți care susțineau recent că lumina solară și căldura ar putea limita răspândirea și longevitatea virusului. Instituția demontează aceste mituri pe site-ul oficial al instituției, disponibil  în limba engleză, dar puteți găsi mai jos informațiile traduse de redacția noastră și în limba română.

Mâncând usturoi se poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă în contextul epidemiei actuale potrivit căreia consumul de usturoi protejează oamenii de noul coronavirus.

Noul coronavirus poate fi transmis în zone cu climat călduros și umed

Din dovezile adunate până acum reiese că virusul COVID-19 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv cele cu vreme caldă și umedă. Indiferent de climă, adoptați măsurile de protecție necesare dacă locuiți sau călătoriți într-o zonă care raportează o epidemie de COVID-19. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva acestui virus este să vă spălați frecvent pe mâini. Făcând acest lucru, eliminați virușii care pot exista pe mâinile dvs. și evitați infecțiile care ar putea apărea atingând apoi ochii, gura și nasul.

Vremea rece și zăpada nu pot ucide noul coronavirus

Nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura externă sau de vreme. Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este curățarea frecventă a mâinilor cu dezinfectant pe bază de alcool sau spălarea cu apă și săpun.

O baie fierbinte nu previne îmbolnăvirea cu noul coronavirus

O baie fierbinte nu vă va împiedica să fiți contaminat cu COVID-19. Temperatura normală a corpului dvs. rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura apei. De fapt, o baie făcută cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunătoare, deoarece vă poate provoca arsuri. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care ar putea exista pe mâinile dvs. și evitați infecția care se produce prin atingerea ochilor, gurii și a nasului.

Noul coronavirus NU poate fi transmis prin înțepăturile țânțarului.

Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, prin picături de salivă sau descărcări lichide din nas. Pentru a vă proteja, curățați-vă frecvent mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. De asemenea, evitați contactul apropiat cu oricine tușește și strănută.

Aparatele pentru uscat mâinile sunt eficiente în uciderea noului coronavirus?

Nu. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în eliminarea 2019-nCoV (un alt nume pentru noul coronavirus, pe lângă COVID-19 – n.r.). Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau să le spălați cu apă și săpun. După curățarea mâinilor, ar trebui să le uscați bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald.

Poate o lampă de dezinfectare cu raze ultraviolete să elimine noul coronavirus?

Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile ultraviolete pot provoca iritații ale pielii.

Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (adică au o temperatură corporală mai mare decât cea normală) și care poate fi provocată de infecția cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, nu pot ajuta la identificarea persoanelor care au fost conaminate, dacă nu au febră încă. Acest lucru se datorează faptului că înainte ca persoanele infectate să se îmbolnăvească și să facă febră durează între 2 și 10 zile.

Pulverizând alcool sau clor pe tot corpul pot elimina noul coronavirus?

Nu. Stropirea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea unor astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură). Fiți precauți, deoarece atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal de tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva 2019-nCoV, iar OMS le susține eforturile. Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva 2019-nCoV, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este foarte recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

Clătirea în mod regulat a nasului cu soluție salină poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Nu. Nu există dovezi că o clătire regulată a nasului cu soluție salină protejează oamenii de infecțiile cu noul coronavirus. Există câteva dovezi limitate că o astfel de clătire regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta oamenii să se vindece mai repede după răceala obișnuită. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat că o clătire regulată a nasului poate preveni infecțiile respiratorii.

Noul coronavirus afectează persoanele în vârstă sau sunt susceptibili și cei mai tineri?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul. OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat pentru 2019-nCoV, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (2019-nCoV). Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare cu o gamă largă de parteneri.

Despre Organizația Mondială a Sănătății

OMS a luat viață atunci când Actul Constitutiv al organizației a intrat în vigoare la 7 aprilie 1948 – o dată pe care o sărbătorim acum în fiecare an ca Ziua Mondială a Sănătății. Astăzi, organizația are peste 7000 de oameni care lucrează în 150 de țări, dar sediul general se află la Geneva, în Elveția.

Rolul principal al OMS este acela de a direcționa și coordona sănătatea la nivel internațional în sistemul Națiunilor Unite. Principalele domenii de activitate sunt:

  • sistemele de sănătate;
  • sănătate pe parcursul vieții;
  • boli non-transmisibile și transmisibile;
  • pregătire, supraveghere și răspuns;
  • servicii corporative.

OMS sprijină țările lumii prin coordonarea eforturilor făcute de guvernele acestora și a partenerilor, a fondurilor și a fundațiilor, a organizațiilor din cadrul societății civile și din sectorul privat. Lucrând alături de autorități, organizația atinge obiectivele în domeniul sanitar sprijinind politicile și strategiile naționale de sănătate.

DISTRIBUIE