miercuri, 17 aprilie 2024
Informația fără granițe


Pandemia îi afectează pe românii din Spania. Interviu în exclusivitate cu ambasadorul României la Madrid, doamna Gabriela Dancău

Scris de: Paul Gabor , înv Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - joi, 26 martie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Ambasada României din Madrid se află în această perioadă în carantină. Două cazuri de coronavirus au fost confirmate, activitatea personalului diplomatic desfășurându-se în aceste momente de la domiciliu.

I-am solicitat doamnei Gabriela Dancău, ambasador al României la Madrid, o imagine actuală a comunității românești din Spania, cât și o viziune personală asupra situației în care ne aflăm în aceste săptămâni. Apreciem disponibilitatea și răspunsul imediat pe care ni l-a oferit.

Gabriela Dancău, ambasadorul României în Spania

Când ați realizat că efectele coronavirusului nu ne vor ocoli și că sunt extrem de periculoase? În ce fel s-au schimbat prioritățile?

În momentul în care evoluțiile din China au devenit publice. În diplomație avem permanent reflexul de a urmări în ansamblu evoluțiile geopolitice: am înțeles imediat că va fi doar o chestiune de timp până va ajunge și în Europa. Apoi, pe măsură ce au fost anunțate oficial primele cazuri în Spania, prioritățile de agendă s-au schimbat fundamental. A trebuit să punem în plan secundar dosarele curente și să ne organizăm rapid pentru a răspunde situației de criză: numere de telefon suplimentare dedicate, adrese de e-mail pentru a asigura un răspuns 24/24 cetățenilor români rezidenți în Spania și celor aflați temporar aici.

Am pus în practică o strategie de comunicare prin care să aducem la cunoștința concetățenilor noștri, în timp real, toate măsurile și recomandările autorităților spaniole. M-am coordonat în timp real cu toți colegii mei, șefii de oficii consulare din Spania, vorbim zilnic prin videoconferință și analizăm cazuistica avută, încercând să găsim soluții adecvate pentru fiecare caz.

Din păcate, de puțin timp, au fost confirmate două cazuri pozitive în rândul colegilor din ambasadă. Acest fapt a însemnat suspendarea temporară a activității în sediul ambasadei, începerea carantinei obligatorii pentru tot personalul și continuarea activităților specifice de acasă.

Aveți o altfel de perspectivă matinală? Madridul e diferit în aceste zile? Cum arată acum o dimineață în familia Dancău?

Diminețile nu s-au schimbat foarte mult în familia mea: ne trezim la aceeași oră, este vorba despre o disciplină sudată în timp. Suntem toți trei „oameni cărora le place să fie ocupați”, adică muncim, ne vedem de treburile zilnice cu speranța că lucrurile vor reveni cât de curând la normal. Cred că în această perioadă fiecare dintre noi are o viziune particulară asupra lucrurilor: liniștea aceasta care s-a așternut asupra străzilor, a orașului, întreruptă  uneori doar de zgomotul sirenelor ambulanțelor, încerc să o traduc într-un mesaj de solidaritate, de eforturi comune ale autorităților și ale cetățenilor, care să ne permită tuturor să contribuim la soluționarea acestei crize, la o victorie în lupta cu această epidemie.

Aici, la Madrid, este remarcabil modul în care oamenii au înțeles să se protejeze pe ei înșiși și pe ceilalți: străzile sunt aproape pustii, orașul pare aproape părăsit. Găsesc că este admirabilă lecția de solidaritate pe care ne-o oferă societatea în ansamblul ei, aici incluzând și membrii comunității românești, în ultimele zile, prin modul lor de mobilizare pentru a ajuta persoanele în vârstă, pe cei mai vulnerabili sau prin aplauzele din fiecare seară, de la ora 20, pentru susținerea personalului medical care luptă în linia întâi pentru a salva vieți. Este o lecție de civism impresionantă și sunt convinsă ca e ceva care va rezista și după finalizarea crizei.

Cum îi simțiți pe românii din Spania? Ce semnale aveți din partea comunității?

Traversăm cu toții o perioadă dificilă, fără precedent pentru generația noastră. Românii sunt preocupați, însă este semnul unei maturizări evidente: sunt informați, sunt solidari și sunt dispuși să respecte recomandările autorităților. Criza pe care o traversăm nu o putem evalua ca timp, însă nu trebuie să ne facă să uităm de proiectele noastre de viitor.

Cât de multă agitație percepeți în rândul românilor? Credeți că este justificată?

Nu aș putea spune că am perceput agitație în rândul românilor, ca fenomen de masă. Bineînțeles că au existat nenumărate cazuri particulare, punctuale, unde intervenția noastră a fost focusată.

Din păcate, am sesizat apariția unui „zgomot de fond”, al unor persoane din comunitate care încearcă să atragă atenția asupra lor propagând știri false, arogându-și „reprezentări și merite inexistente”. Satisfacția este că fenomenul este marginal și răspândirea sa limitată, iar dintre conaționalii noștri se remarcă imediat persoane care restabilesc echilibrul în discuții.

Sunt convins că există multe solicitări și întrebări din partea românilor stabiliți în Spania. 

După cum vă spuneam, în această perioadă, am pus la dispoziția cetățenilor români mai multe numere de telefon mobil pentru situații de urgență, adrese de e-mail dedicate, utilizabile alături de mijloacele noastre de comunicare clasice: site-ul ambasadei și pagina de Facebook (care are un număr de 33.000 de urmăritori), totul pentru a informa și a răspunde tuturor preocupărilor cetățenilor români. S-au primit mii de apeluri telefonice, sute de e-mailuri. La capătul celălalt al telefoanelor răspund 24/7 colegii mei din toată Spania, diplomați cu un simț al datoriei extraordinar, cărora le mulțumesc pentru devotament, pentru cum au înțeles să se dăruiască total în această perioadă.

Unii mai cred că este o glumă și că nu există cazuri reale, că decesele sunt fictive și valul de contaminări este pur și simplu o ficțiune. Alții invocă scenarii, conspirații, neagă pur și simplu evidențele.

Știm cu toții că suntem acum ca într-un câmp de „război”, inclusiv informațional. Îndemnul nostru a fost repetat, constant și periodic: oamenii trebuie să se informeze numai din surse oficiale. Îngrijorător este faptul că grupele de vârstă cele mai afectate de coronavirus se suprapun în cele mai multe cazuri cu cele mai puțin informate sau cu cele mai influențabile persoane. De aceea, eforturile noastre s-au concentrat pe o informare coerentă, inteligibilă și în timp real. Evident, e un efort constant, dar cred că și aici solidaritatea e cheia. Fiecare dintre noi poate, în mediul său, să promoveze sursele oficiale de informații.

În ce altă parte a lumii și în ce postură ați dori să fiți acum, în această perioadă? Există momente în care simțiți că depuneți „armele” și situația vă depășește?

Mă puteți bănui de falsitate, dar vă spun sincer că nu mi-aș dori să fiu altundeva în acest moment. Am fost învestită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu o înaltă demnitate, dintre cele mai onorante pentru un diplomat de carieră: aceea de a reprezenta Statul Roman aici, în Spania, și mă bucur că efortul meu și al colaboratorilor mei poate face lumea mai bună. Evident, există momente în viață când simțim că nu mai putem, mi se întâmplă și mie, este omenesc, noroc că sunt foarte rare și că am „ancore puternice”. Propriile valori, oamenii pe care știu ca mă pot bizui, convingerea (matematică) că pentru orice problemă există două soluții. Cred că este important, din punctul meu de vedere, ca în aceste situații să ne păstrăm o doză de pragmatism care să ne permită schimbarea de perspectivă asupra problemelor întâmpinate. Cei care suntem aici, în slujba cetățenilor români, nu avem voie să ne lăsăm pradă emoțiilor și chiar dacă, uneori, reacțiile pot să pară ezitante, mi-aș dori că toți să înțelegem că această criză este o situație fără precedent pentru noi toți, cetățeni și autorități, și facem eforturi să ne adaptăm împreună.

Pandemia ne-a „condamnat” la o perioadă de izolare. Există și o parte pozitivă? Ce faceți în timpul liber? Există așa ceva? Îmi vine greu să cred, dar mi-ar plăcea să știu dacă ați regăsit cărți ascunse prin bibliotecă, albume de muzică, filme.

Trebuie să învățăm să extragem din ceea ce ni se întâmplă și partea pozitivă: ocazia de a fi mai introspectiv, de a ne reorganiza acțiunile, de a fi cu ai tăi mai mult timp, ceea ce chiar contează. Cred că orice experiență de felul acesta trebuie să ne determine să tragem niște concluzii, fie că se întâmplă la nivel individual sau de societate.

Paradoxal, aflată acum în izolare, acasă, constat că am foarte puțin timp liber. Este o realitate, căci criza este în toi, ne confruntăm cu numeroase situații în care trebuie să intervenim, să căutăm și să găsim soluții adaptate, de cele mai multe ori contracronometru, să ne coordonăm la nivel de ambasadori europeni în relația cu autoritățile spaniole pentru a găsi cele mai bune formule de ajutor pentru cetățenii noștri, să comunic mereu cu colegii mei din Ministerul Afacerilor Externe. Doar dacă mă uit la numeroasele grupuri profesionale de Whatsapp din care fac parte și intervin, realizez că marea majoritate a unei zile se scurge acum comunicând.

În concluzie, am convingerea că această criză trebuie să fie o lecție de solidaritate pentru fiecare dintre noi, o ocazie de a demonstra grija nu doar față de noi înșine, ci și față de ceilalți.

Paul Gabor
www.paulgabor.com

DISTRIBUIE