sâmbătă, 30 septembrie 2023
Informația fără granițe


Părinți români din Italia cu 7 copii: Suntem o familie fericită, mamele ar trebui să facă mai mulți copii

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora - duminică, 2 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

O frumoasă familie de români cu șapte copii trăiește în provincia Pessaro din Marche. Părinții au 35 și respectiv 40 de ani, tatăl lucrează în pădure, la Serravalle di Carda, unde românii locuiesc și și-au cumpărat o casă. În aceste momente sunt în așteptarea celui de-al optulea copil al lor și au declarat pentru Il Resto del Carlino: „Suntem o familie fericită!”

O familie atât de numeroasă este pentru timpurile pe care le trăim o curiozitate, când mulți părinți se limitează la unul, doi, sau rareori la trei copii, puțini sunt cei care consideră că mai mulți copii înseamnă de fapt mai multe bucurii, mai multe momente frumoase care reușesc să umbrească grijile și nevoile derivate dintr-o asemenea decizie.

„Aș dori să invit mamele să aibă mai mulți copii. Am fost foarte fericită la sosirea primului nostru copil, apoi am descoperit treptat bucuria de a avea mai mulți, credeți-mă că a avea mulți copii este un lucru minunat!” Acesta este mesajul pe care îl transmite Mariana, în vârstă de 35 de ani și probabil știe ce spune având în vedere că are 7 copii dintre care 4 fete și 3 băieți, iar al optulea va vedea lumina zilei în curând.

Familia Tănase. Foto: Il Resto del Carlino.

Mariana și Săndel Tănase, Tonino cum îi spun italienii, sunt originari din Vrancea și au venit în Italia cu 10 ani în urmă, în căutarea unui loc de muncă și a unui trai mai bun. S-au stabilit la Serravalle di Carda, la poalele muntelui Nerone, un sătuc cu vreo 300 de locuitori și cu aer curat cum rar mai găsești în ziua de azi: „Am venit aici pentru că niște prieteni de-ai noștri ne-au recomandat că aceste locuri sunt liniștite și ideale pentru a-ți crește copiii”, a mărturisit Săndel.

Bărbatul lucrează la pădure și e mulțumit de munca sa: „În aceste locuri sunt păduri, la fel ca la noi, în România. Lucrez pe cont propriu, merg la pădure, tai lemnul și îl distribui celor care mi-l cer, este o muncă nu tocmai ușoară, pe care italienii nu mai doresc să o facă. Mie îmi place, o fac cu pasiune, mă trezesc la ora 4 dimineața și mă întorc acasă noaptea”.

„Ne place să trăim în mijlocul naturii – spune Alexandra, fata cea mai mare în vârstă de 15 ani – tata, în munca lui prin pădure, întâlnește tot felul de animale, de la lupi la veverițe”. În acest timp, Teodoro, în vârstă de 2 anișori, cel mai mic membru al familiei, desenează ceva ce pare a fi tocmai o pădure.

- Continuarea după publicitate -

Într-o familie numeroasă organizarea este foarte importantă, ba chiar esențială am spune noi, iar mama Mariana știe foarte bine acest lucru: „Se mai ceartă între ei, ca toți copiii, dar avem regulile noastre pe care ei le cunosc foarte bine, cei mari îi ajută pe cei mici și se joacă unul cu celălalt. Pasiunea celor mari este tenisul, iar la școală pot să spun că învață bine cu toții.

Într-un localitate mică, unde toți se cunosc între ei, familia Tănase spune că are relații foarte bune cu vecinii și sunt prieteni cu preotul din sat, Doar instituțiile statului nu își fac pe deplin datoria: „Avem vecini buni – mărturisește Mariana Tănase – singurul absent este Statul, soțul meu ca meșter pădurar plătește o grămadă de taxe și cu toate acestea nu primim alocații familiale, iar birocrația ne omoară. Totuși vrem să trăim mai departe aici, în Italia, la Serravalle am cumpărat o casă pe care o plătim puțin câte puțin, cu mii de sacrificii, avem cinci camere, e încăpătoare și stăm bine cu toții.”

Familiei Tănase îi place să viziteze duminica orașele italiene și pentru a face acest lucru, Tonino și-a cumpărat o camionetă cu nouă locuri: „Odată cu sosirea următorului copil, care este o fetiță, va trebui să cumpărăm o mașină și mai mare”, a spus tatăl zâmbind.

Întrebați dacă se vor opri la cel de-al optulea copil, părinții români au răspuns: „Niciodată să nu spui niciodată! Copiii nu aduc sărăcie; cei care investesc în copii investesc în viitor”.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE