vineri, 24 martie 2023
Informația fără granițe


Patru români judecați în UK pentru exploatarea a 10 conaționali. „Vă facem copiii să dispară!”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 5 mai 2021 Etichete: , , ,

Patru cetățeni români au apărut luni, 3 mai 2021, în fața judecătorului de la Tribunalul din Dundee, Scoția, Regatul Unit al Marii Britanii, acuzați că au exploatat, sub amenințări grave, mai mulți conaționali de-ai lor pe care-i obligau să lucreze 14 ore pe zi și le rețineau chiar și salariile uneori.

Potrivit publicației The Scotish Sun, este vorba de Carmen și Stelian Neacșu, soț și soție în vârstă de 53 de ani, care alături de Gabriel Dogeanu – 39 de ani și Petrică Obreja – 37 de ani, sunt considerați a fi capii unei rețele de trafic de persoane.

Procurorii scoțieni susțin că faptele s-au petrecut între 1 ianuarie 2019 și 30 aprilie 2021, perioadă în care soții Neacșu și ceilalți doi complici ai lor au mințit mai mulți conaționali aflați în România că lucrează în UK pentru o firmă de recrutare a forței de muncă.

Anchetatorii spun că cei patru inculpați au adus 10 români la muncă în orașul Dundee din Scoția prin această metodă, dar odată ajunși acolo le-au luat documentele de identitate și i-au pus să le plătească diferite sume pentru a le oferi un loc de muncă și pentru cazare.

În unele ocazii, mai susțin procurorii, exploatatorii nu le-au plătit salariile lucrătorilor pe care-i exploatau, iar cine îndrăznea să se revolte, era amenințat că va fi făcut să dispară, la fel ca și copiii săi.

Soții Neacșu, Dogeanu și Obreja ar fi falsificat, de asemenea, documentele lucrătorilor români și i-au dus la lucru în diferite locuri în care au lucrat chiar și 14 ore pe zi în agricultură.

Un alt capăt de acuzare împotriva celor patru infractori arată că aceștia ar fi intermediat locuri de muncă pentru mai mulți muncitori din România pe care i-ar fi ajutat să ajungă la Londra, le-au oferit cazare, apoi le-au perceput taxe exorbitante pentru transport, utilități și curățenie, preluând totodată controlul asupra banilor câștigați de aceștia.

Soții Neacșu și Dogeanu, toți din Coralbank Crescent și Obreja, din Altamount Chalets, Coupar Angus Road, Blairgowrie, se află acum sub arest și vor apărea pentru a doua oară în fața unui judecători în cursul săptămânii viitoare, mai scrie sursa citată.