joi, 18 aprilie 2024
Informația fără granițe


Pensia comunitară. Românii pot obține pensie și pentru perioadele lucrate în alte țări

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Informații utile Știri - marți, 12 aprilie 2022 Etichete: , , , , , ,

A lucra cu acte în regulă în alte state europene (și nu numai) plătind contribuțiile sociale, înseamnă ca acele perioade să fie luate în calcul la stabilirea pensiei. Practic, stagiile de cotizare din celelalte țări sunt avute în vedere la stabilirea pensiei de către autoritățile române, dar și de cele străine, în conformitate cu legislațiile proprii. Așadar, putem vorbi de obținerea unei pensii internaționale, dar fără să pierdem din vedere că fiecare stat are propriile reguli în materie.

Cetățenii români care au muncit mai mulți ani peste hotare sau cel puțin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țară membră U.E., pot solicita pensie statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Vârsta legală de pensionare este diferită de la țară la țară

Veți putea primi pensia din țara în care locuiți sau din țara în care ați lucrat, doar când îndepliniți vârsta legală de pensionare din acea țară. Dacă ați lucrat în mai multe state în care vârsta de pensionare este diferită, veți primi pensia aferentă perioadei lucrate la momente diferite, în funcție de vârsta legală de pensionare din fiecare țară.

În general, toate statele UE impun o perioadă minimă obligatorie de cotizare pentru a putea beneficia de dreptul la pensie. Dacă ați lucrat într-o țară o perioadă mai scurtă de timp, care nu îndeplinește condiția de drept la pensie, acea perioadă va fi luată în calcul de către țara în care ați prestat activitate o perioadă mai lungă.

Totodată, este bine de știut că românii stabiliți definitiv peste hotare și care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în țara în care se află, iar acolo îi vor fi calculați și anii munciți în România.

Un alt aspect important și bine de știut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă la bătrânețe vă decideți să plecați din România, puteți să vă transferați pensia în țara în care vă stabiliți.

Concret, pentru a primi pensia în străinătate, solicitanții trebuie:

  • să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont internaţional bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).

Cum se calculează pensia?

Potrivit informațiilor oferite pe unul dintre site-urile oficiale ale UE, autoritățile abilitate din fiecare țară în care ați lucrat calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară a Uniunii. În acest scop, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate aceste state și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („prestația pro-rata”). Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „prestație autonomă”.

Apoi, autoritatea națională compară prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

În afara statelor Uniunii Europene, țara noastră are încheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor europene cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Moldova, Canada şi Israel. Totodată, România aplică alte acorduri şi convenţii bilaterale de securitate socială cu Maroc, Armenia, Belarus, Ucraina şi Rusia. Așadar, și cei care au lucrat într-una dintre aceste țări pot să obțină o pensie internațională.

DISTRIBUIE