luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Peste 120 de sezonieri români din Germania au fugit din carantină pentru a se întoarce în România

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Fără categorie Știri - vineri, 24 iulie 2020

Un număr de 124 de lucrători români din Germania, care lucrau la o fermă agricolă din localitatea Swisttal, situată în partea de sud a landului Renania de Nord-Westfalia și care erau suspecți de infecție cu coronavirus, s-au întors în România, în ciuda carantinei impuse acestora de autoritățile germane.

Potrivit unui comunicat de presă publicat joi, 23 iulie 2020, pe site-ul administrației districtului Rhein-Sieg-Kreis, de care aparține și Swisttal, mai multe persoane au fost depistate ca fiind bolnave de COVID-19 în urmă cu câteva zile la ferma agricolă Fruchthof Hensen din localitate. Toți angajații fermei, 340 în total, majoritatea din România și Polonia, au fost supuși așadar testelor pentru coronavirus, iar 20 dintre ei au rezultat ca fiind infectați, în timp ce restul testelor a dat rezultat negativ.

- Continuarea după publicitate -

Ferma la care lucrau cetățenii români

Autoritățile locale au impus astfel măsura de carantină obligatorie pentru toți lucrătorii de la acea fermă, urmând ca în zilele următoare să-i supună pe cei cu rezultat negativ pentru COVID-19 la un al doilea test pentru a elimina orice dubiu. Proprietarii fermei au anunțat ieri, însă, că 124 de lucrători români au părăsit deja ferma în cursul nopții, conform celor declarate de administratorul raionului, Sebastian Schuster și primarul din Swisttal, Petra Kalkbrenner,

„Împreună cu primăria Swisttal am muncit foarte mult pentru a ne asigura că – după confirmarea unui al doilea test negativ – un avion va decola spre România în weekend (pentru a transporta sezonierii români – n.r.), iar pregătirile pentru asta sunt aproape complete. Suntem foarte dezamăgiți că atât de mulți oameni au ignorat în mod intenționat carantina”, a declarat administratorul de district, Sebastian Schuster.

- Continuarea după publicitate -

„În colaborare cu administrația raionului Rhein-Sieg am stabilit toate detaliile pentru întoarcerea în țară a lucrătorilor români, dar în același timp am depus eforturi intense pentru a le explica acestora, prin intermediul unui traducător, ce soluție le oferim și care sunt măsurile care trebuie luate în considerare în legătură cu carantina “, a adăugat primarul din Swisttal, Petra Kalkbrenner.

Autoritățile locale susțin, de asemenea, că proprietarii fermei agricole au fost de acord să plătească integral costul zborului de întoarcere în România. La cererea administrației locale, la ferma respectivă a fost prezent și consulul general de la Consulatul României la Bonn care a explicat lucrătorilor români situația și măsurile care urmează să fie aplicate.

Cu toate acestea, 124 dintre lucrătorii români au decis să plece fără să mai aștepte rezultatul celui de-al doilea test, autoritățile germane susținând că aceștia s-au întors în România cu un alt avion.

„Am planificat o formă controlată, sigură, pentru întoarcerea lor în România, luând în considerare atât protecția optimă a populației, cât și utilizarea măștilor FFP2 pentru toți călătorii. Din păcate, eforturile noastre au fost în zadar”, a spus Dr. Rainer Meilicke, șeful biroului de sănătate din raionul Rhein-Sieg-Kreis.

Sezonierii rămași la fermă care au avut rezultat negativ la testele pentru coronavirus și nu au simptome, lucrează în continuare, respectând normele actuale de igienă privind combaterea coronaviruslui.

- Continuarea după publicitate -

„Aici am reunit cunoștințele de specialitate ale Biroului de Sănătate, Biroul Juridic și Biroul de Monitorizare Alimentară, dar au fost luate în considerare și recomandările actuale ale Institutului Federal de Evaluare a Riscului. în așa fel încât nici procesul de culegere, nici cel de ambalare să nu pună în pericol produsele sau consumatorii”, a mai adăugat Dr. Rainer Meilicke.