fbpx
vineri, 27 mai 2022
Informația fără granițe


Pierderea mirosului ca urmare a infecției cu COVID-19 demonstrează de ce virusul e atât de ușor de contractat

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - vineri, 21 august 2020 Etichete: , ,

Anosmia, adică lipsa mirosului, este un simptom ce poate fi luat în calcul pentru posibila depistare a infecțiilor cu noul coronavirus. Fiind un simptom frecvent în contextul infecțiilor virale, nu este deloc surprinzător faptul că sistemul olfactiv este o țintă a virusului SARS-CoV-2.

O echipă de oameni de știință de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite au publicat un studiu asupra ţesutului nazal din care  s-ar putea înțelege modul în care persoanele infectate cu noul coronavirus îşi pierd simţul mirosului şi care ar putea contribui la dezvoltarea unor noi terapii contra COVID-19, relatează Agerpres.

Studiul a fost efectuat pe eşantioane de ţesut nazal prelevate chirurgical de la 23 de pacienţi și pare să fi găsit o explicaţie pentru faptul că boala COVID-19 poate provoca pierderea severă a simţului mirosului în absenţa altor simptome, a notat echipa internaţională de oameni de ştiinţă în European Respiratory Journal.

- Continuarea articolului după publicitate -

Cercetătorii americani au descoperit un nivel ridicat al unei enzime care ar putea constitui „punctul de intrare” al coronavirusului în celulele unei persoane infectate.

Prezenţa enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2) a fost identificată în concentraţii mari doar în celulele mucoasei din epiteliul olfactiv, zona din spatele nasului unde corpul detectează mirosurile.

„Rezultatele sugerează că această regiune a nasului ar putea constitui locul în care coronavirusul reuşeşte să pătrundă în corp”, a declarat Mengfei Chen, unul dintre coautorii studiului.

„Epiteliul olfactiv este o zonă a organismului destul de uşor de accesat de virus – nu este situată undeva departe în corpul nostru, iar nivelurile foarte ridicate de ACE-2 pe care le-am identificat în acel loc ar putea explica de ce este atât de uşor de contractat COVID-19”, a precizat Mengfei Chen.

Coautorul Andrew Lane a declarat că echipa de la Johns Hopkins studiază „dacă virusul foloseşte într-adevăr aceste celule pentru a accesa şi infecta corpul”. În cazul în care acest lucru este dovedit, „este posibil să putem aborda infecţia prin terapii antivirale administrate direct în nas”, a precizat Andrew Lane.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi