marți, 29 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Poliția de Frontieră: Un nou punct de frontieră modern deschis traficului internaţional

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - vineri, 4 septembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Poliția de Frontieră Română (PFR) anunță, printr-un comunicat de presă trimis redacției noastre, că începând de astăzi, 4 septembrie 2020, devine operațional pentru transportul internaţional de persoane şi mijloace de transport Punctul de Trecere a Frontierei Borş II – Nagykereki situat pe raza judeţului Bihor.

„Punctul de frontieră, care funcţionează în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi care este situat pe teritoriul Ungariei, face conexiunea între autostrada Cluj-Napoca – Santăul Mare (România) şi autostrada Nagykereki – Szolnok (Ungaria) şi funcţionează în regim permanent, 24/24 de ore. Acesta este prevăzut cu zece artere de control pe fiecare sens, dintre care patru pentru autoturisme, patru pentru automarfare şi două pentru autocare, controlul de frontieră efectuându-se în comun cu partea ungară”, informează PFR.

Scopul noului punct de trecere a frontierei este acela de a asigura creşterea fluenţei traficului de călători şi mărfuri între România și Ungaria, iar deschiderea sa vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și în sprijinul autorităților de frontieră române şi ungare, care gestionează valori de trafic din ce în ce mai mari înregistrate la graniţa comună.

„Lucrările de amenajare au avut în vedere ca punctul să întrunească toate condiţiile necesare pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen. Astfel, acesta beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea la supravegherea şi controlul trecerii frontierei, în prezent, este asigurat cu poliţişti de frontieră de la celelalte sectoare din cadrul I.T.P.F. Oradea, urmând ca în cel mai scurt timp statul de organizare să se suplimenteze cu 150 de posturi, ofiţeri şi agenţi, funcţii ce vor fi asigurate prin redistribuire din numărul total de posturi aprobat de Ministerul Afacerilor Interne”, se mai precizează în comunicat.

Tot astăzi a fost inaugurată și conexiunea de autostradă A3-M4 (România și Ungaria) la care a participat și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a declarat:

„Această realizare este o dovadă concretă că România și Ungaria pot construi împreună și pot acționa constructiv împreună, inclusiv în contextul dificil creat de această criză sanitară, în direcția sporirii interconectărilor de transport, care au potențialul de a facilita mobilitatea persoanelor și mărfurilor și de a genera creștere economică. Între țările noastre există un potențial semnificativ de cooperare sectorială, care poate fi exploatat prin intermediul proiectelor de conectivitate, care contribuie la facilitarea contactelor între cetățenii statelor noastre, la crearea de oportunități economice și de dezvoltare pentru mediul de afaceri și la promovarea relațiilor de bună vecinătate. Conectivitatea reprezintă un motor al creșterii economice, al creării de locuri de muncă, al atragerii de investiții, iar conexiunea de autostradă pe care o inaugurăm astăzi reprezintă un exemplu concret în acest sens.”

Informaţii despre frontiera României cu Ungaria

Lungimea frontierei României cu Ungaria este de 447,8 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa comună au fost tranzitate, în primele opt luni ale acestui an, de 8,4 milioane de călători (aproximativ 7,8 milioane dintre aceştia fiind cetăţeni UE şi 600.000 cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-ungară aproximativ 3,8 milioane mijloace de transport.

La nivelul Guvernelor României şi Ungariei au fost semnate încă din anul 2011 Acorduri bilaterale prin care s-a stabilit conexiunea segmentelor de autostradă între Arad-Nădlac (pe partea română) şi Csanadpalota-Mako-Szeged (pe partea ungară), respectiv Cluj-Napoca-Santăul Mare (pe partea română) şi Nagykereki-Szolnok (pe partea ungară), realizarea interconectării presupunând înfiinţarea unor puncte de trecere a frontierei.

Pentru primul segment de autostradă, punctul de frontieră a fost construit pe teritoriul României şi inaugurat în anul 2015 (P.T.F. Nădlac II), iar prin HG 720 din 27 august a.c., s-a deschis punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ungare Borş II, pentru transportul de persoane şi de mărfuri, aflat pe teritoriul Ungariei.

Trimite acest articol și prietenilor tăi