luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Portofele pierdute pe stradă, clasamentul țărilor cu cei mai cinstiți oameni

Scris de: Mihai Diaconu , înv Blog Informații utile - duminică, 23 iunie 2019 Etichete: , , , , ,

Un experiment social fără precedent efectuat în mai multe țări din lume și publicat joi, 20 iunie 2019, în revista Science, demonstrează care sunt cele mai cinstite popoare din lume în ceea ce privește returnarea portofelelor găsite pe stradă.

Cercetătorii „au pierdut” în 40 de țări din lume un total de 17.000 de portofele, unele fără bani, unele cu mai puțini bani, altele cu mai mulți bani, pentru a pune la încercare onestitatea localnicilor. În mod surprinzător, au observat cercetătorii, cu cât mai mulți bani găseau în portofele, cu atât mai multe erau returnate proprietarilor.

- Continuarea după publicitate -

În ceea ce privește țările cu cel mai dezvoltat simț civic și unde cel mai mare număr de portofele au fost returnate, Elveția se află pe primul loc, urmată de Norvegia, Olanda, Danemarca și Suedia, în timp ce România se află pe locul 16, depășind în onestitate totuși țări precum SUA – locul 22, Canada – locul 17, Marea Britanie – 23 sau Italia – locul 24.

Clasamentul țărilor cu omenii cei mai cinstiți. Sursa: sciencemag.org

Kenya, Kazahstan, Peru și Maroc sunt în coada clasamentului, iar China este țara în care cei mai puțini oameni au returnat portofelele găsite pe strada proprietarilor,

- Continuarea după publicitate -