vineri, 19 aprilie 2024
Informația fără granițe


Povestea impresionantă a unui boxer român din Spania. Lucra pe 5 euro pe zi și locuia cu alte 13 persoane în casă

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Știri - sâmbătă, 20 august 2022 Etichete: , , , , , ,

Sportul în general și boxul, în particular, sunt pline de povești minunate în care ambiția și perseverența unor sportivi sunt calitățile principale pentru obținerea succesului. Fără îndoială, povestea lui Anton Mihai, un bărbat de naționalitate română, este una dintre ele.

Un tânăr care și-a găsit pasiunea, slujba și, în cele din urmă, casa în ringul de box. Boxerul român își destăinuie viața și cariera sportivă, precum și tot ceea ce l-a determinat să se stabilească în localitatea spaniolă Cuenca (comunitatea autonomă Castilia-La Mancha), potrivit cotidianului spaniol Las Noticias de Cuenca.

Anton Mihai. Foto: lasnoticiasdecuenca.es

Născut în regiunea Moldova din România, Anton a devenit interesat de sport de la o vârstă foarte fragedă și, ca majoritatea băieților aflați la la vârsta copilăriei, a încercat fotbalul prima oară. A fost introdus în lumea sălii de box întâmplător, atunci când un prieten a insistat că ar trebui să încerce un sport de contact care să-l învețe noțiuni de auto-apărare.

Ceea ce părea o simplă lecție, a ajuns să fie o adevărată pasiune pentru Anton, după ce a urmărit o seară de kickboxing. Pas cu pas și cu multă muncă, tânărul român avea să devină campion al Spaniei la amatori. De asemenea, a făcut primii pași în boxul profesionist, deși apoi a văzut acest deziderat ca pe „ceva mult mai de neatins”, dar nu a renunțat.

Adevărul este că, dacă ceva îl definește pe „El moldavo” (cum este supranumit Anton în ring), este atitudinea sa neînfricată. Nu a primit comentarii tocmai încurajatoare când s-a apucat de box, mulți arătând că a început târziu acest sport, că era prea bătrân sau că nu avea promotor. Departe de a se descuraja, conaționalul nostru s-a ambiționat și mai mult. „Toate acestea îmi dau aripi. Să mi se spună că greșesc, asta îmi dă viață”, subliniază Anton foarte hotărât.

Din România în Spania

Realitatea este că Anton a trecut prin mari dificultăți până a se stabili în Spania și a face ceea ce îi place. Situația materială a familiei sale din România nu era cea mai bună și, uneori, chiar nu avea ce mânca. Prin urmare, a lăsat totul în urmă și la numai 15 ani și-a însoțit fratele mai mare, de 18 ani, la Torrejón de Ardoz (comunitatea autonomă Madrid), în căutarea unei vieți mai bune.

Nici perioada de început din Spania nu a fost prea ușoară pentru Anton, întrucât lucra pentru cinci euro pe zi plus mâncare, împărțind cazarea cu alte 13 persoane într-un singur apartament. Între timp, și-a demonstrat pasiunea trăind din și pentru box. Își lua mașina și dormea ​​în ea, mergând din oraș în oraș pentru a se lupta ca partener de antrenament cu cei mai buni boxeri.

„Apoi mă duceam acasă la muncă, pentru că, din păcate, nu am câștigat niciodată la loterie”, povestește el râzând. Anton avea să câștige curând acea poreclă de „El moldavo”, care se pare că nu este precedată doar de originea sa geografică. „Moldovenii sunt ceva asemănător bascilor, oameni care vor mereu un pic mai mult”, glumește el, subliniind că această poreclă se potrivește atitudinii sale din ring.

Fratele său începuse o relație cu o fată din Cuenca și s-a dus să o viziteze, așa că Anton a profitat de ocazie pentru a-l însoți împreună cu alt frate al său, cu care a vizitat orașul. În cele din urmă, fratele său a ajuns să se mute la Cuenca, în timp ce celălalt s-a întors în România. „Și ce fac eu singur în Torrejón?” s-a gândit tânărul Anton.

Așa că a ajuns la Cuenca, deși a mai fost o dată în România, precum și prin Almería sau Valencia. „Dar până la urmă am ajuns mereu să mă întorc în Cuenca, nu știu cum”, mărturisește el. Aproape un loc predestinat, după felul în care o povestește, fiindcă a ajuns să prindă rădăcini acolo.

Acum, după toate dificultățile prin care a trecut, Anton poate spune cu mândrie că și-a găsit un cămin: „Cuenca este deja orașul meu. Mi s-a propus să plec în altă țară să mă antrenez și să lupt, dar mie asta îmi place”, spune Anton, care astăzi predă la Gimnaziul La Roca.

Mai mult decât atât, este recunoscător pentru că a găsit și o disciplină care, mai mult decât un sport, este un stil de viață care a contribuit foarte mult la formarea lui personală. „Boxul m-a făcut să prețuiesc lucrurile mai mult și mai bine, m-a făcut mai mult decât o persoană”, explică el.

Departe de ceea ce ar putea crede unii, care asociază boxul cu ceva violent sau chiar grosolan, Anton pune preț pe numeroasele valori pe care se bazează acest minunat sport, precum disciplina, respectul și camaraderia.

Două momente speciale

Dintre numeroasele momente benefice pe care boxul i le-a oferit până acum, două i-au rămas întipărite în minte: una, debutul său profesional în Quintanar de la Orden (provincia Toledo). Al doilea, victoria sa împotriva lui Roberto Ramírez, vicecampionul Spaniei, pe care l-a învins fără să știe măcar ce titlu a câștigat.

Anton recunoaște că această luptă l-a marcat foarte mult și că l-a făcut să vadă de ce este capabil. Astăzi, în timp ce luptă pentru a participa la campionatul spaniol, el promovează și boxul la Cuenca, unde își menține iluzia de a crea o carieră. După seara pe care a organizat-o în aprilie, el anticipează deja mai multe surprize pentru acest an la Cuenca.  După cum spune el însuși, pe baza muncii asidue și a modestiei, se va realiza.

DISTRIBUIE