joi, 18 aprilie 2024
Informația fără granițe


Povestea unei românce plecată în Germania din copilărie: „Nu mi-a fost ușor, primul an a fost groaznic”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 27 februarie 2023 Etichete: , , ,

Renate Sturzu, o tânără de 37 de ani născută în România și stabilită de mulți ani în orașul german Geretsried, din districtul Bad Tölz-Wolfratshausen (Bavaria), este mulțumită și fericită de această a doua ei casă, potrivit interviului acordat recent publicației Merkur.de.

Deși primele impresii după sosirea în Germani au fost groaznice, fetița care pe atunci avea doar 9 ani a mărturisit că este pe deplin recunoscătoare părinților pentru pasul făcut de aceștia acum 28 de ani, când au părăsit țara lor natală pentru a se muta în regiunea Oberland din Germania.

Destinație de călătorie: Geretsried

Părinții Renatei aveau o situație bună în România, slujbe bine plătite, apartament și mașină. „Dar părinții mei au vrut să meargă în Germania pentru ca noi, copiii, să avem un viitor mai bun”, a explicat Renate.

A urmat o școală germană în orașul ei natal, Reșița (Caraș-Severin), din sud-vestul României. Bunica sa avea rădăcini germane, iar emigrarea întregii familii în Germania fusese planificată dintotdeauna. Când mutarea era iminentă, Renate era abia în clasa a treia.

„Am fost smulsă de acolo. Aveam 9 ani, nu mi-a fost ușor”, a mărturisit ea. Familia ei s-a stabilit în orașul Geretsried pentru că unul dintre unchii tatălui lor locuia deja la München (capitala landului Bavaria).

Timp de un an, familia a locuit într-o reședință de tranziție situată în cartierul Stein din oraș. Ca orice început, a fost mai greu, deoarece cei patru împărțeau o singură cameră. „Primul an a fost groaznic pentru mine”, își amintește Renate.

Ea a menționat faptul că nu are prea multe amintiri bune din zilele de școală până în clasa a VII-a. „Am fost agresată”, povestește ea. Apoi s-a schimbat complet, a devenit mai încrezătoare în sine și a fost chiar șefa clasei la un moment dat.

Brusc, prima dragoste i-a bătut la ușă

Renate și-a amintit cu drag cum în vacanță mergea mereu în România să o viziteze pe bunica sa care rămăsese acolo. La vârsta de 14 ani a cunoscut un tânăr cu trei ani mai mare decât ea. „Era o dragoste de vară”, a explicat ea.

Timp de câțiva ani, această iubire a izbucnit în fiecare vară. „A fost întotdeauna un dute-vino. Atunci am ajuns la un punct în care am spus: ori încercăm să fim împreună, ori nu”, și-a amintit Renate acea perioadă minunată din viața ei.

În decembrie 2003, iubitul ei din copilărie a decis să vină definitiv în Germania. „În februarie anul următor a fost la ușă, iar în noiembrie ne-am căsătorit”, a explicat Renate. Din dragostea lor s-au născut trei copii: Fabian, Niklas și Alisa. În prezent, cuplul este căsătorit de aproape 20 de ani.

„Dacă bați la ușă acolo, imediat este pusă masa!”

Obiceiul de a merge în vacanță în România a rămas neschimbat. Timp de trei săptămâni, familia Renatei se bucură de ospitalitatea românilor, care are un rol foarte important în acea zonă.

„Dacă bați la ușă acolo, masa este imediat pusă”, a dezvăluit Renate căldura și bucuria cu care bănățenii își primesc oaspeții. „Și, de regulă, nu e vorba doar de cafea, ci și de mâncare”, a subliniat ea.

Mâncarea ei preferată sunt sarmalele românești, care se servesc în fiecare casă din țara natală cu ocazia sărbătorilor. În mod tradițional, sarmalele sunt pregătite într-o oală de lut care este pusă la cuptor.

„Poți face asta și în alt vas. Dar când ies din oala de lut, au un cu totul alt gust”, a dezvăluit Renate secretul delicioaselor sarmale românești, adăugând că sunt servite de obicei cu ardei iute și smântână. Desigur, ea a precizat că sarmalele nu se servesc doar în România, ci și acasă, la Geretsried.

Renate Sturzu. Sursa foto: Merkur.de

Accentuând cuvântul „acasă”, Renate a mărturisit că este mulțumită și fericită. „Geretsried este într-adevăr casa mea”, a recunoscut ea spre finalul interviului.

După ce a lucrat în comerțul cu alimente, Renate s-a întors în profesia pe care a învățat-o nu demult. Lucrează ca bonă într-un centru de zi din cartierul Stein. „A fost cea mai bună decizie. Îmi iubesc meseria”, a conchis tânăra noastră conațională.

DISTRIBUIE