sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Presa franceză: „Românii fac o treabă minunată în carmangerii”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 13 aprilie 2021 Etichete: , , , , , ,

De circa zece ani încoace,  românii au devenit o mână indispensabilă de lucru în carmangeriile din Franța, sector în care forța de muncă lipsește cel mai mult în prezent, informează publicația franceză Le Journal D’Ici.

Mihai Pop, în vârstă de 39 ani, și-a început viața profesională în Germania, dar în 2011 a ajuns la Lacaune, în sudul Franței, pentru a lucra ca dezosator într-o astfel de carmangerie. Soția lui, Elena, în vârstă de 35 ani și care rămăsese în România, a plecat și ea spre Franța după câteva luni pentru a i se alătura, împreună cu fiica lor Ana Maria, în vârstă de 15 ani. La fel ca și Mihai, Elena a fost angajată la atelierul de tranșare a cărnii al societății Roussaly, condus de Pascal, Fabienne și Jérôme.

Familia Pop. Foto: JB/www.lejournaldici.com

Considerați ca fiind plini de curaj, destoinici și harnici, Mihai și Elena fac cinste poporului român în Franța. Ei lucrează în carmangerii, acolo unde este criză de forță de muncă după ce mâna de lucru portugheză a devenit tot mai puțin prezentă.

Conaționalii noștri sunt încântați de atmosfera de la locul de muncă: „La 5:30 dimineața, Jérôme coboară să ne salute, dacă nu vine el, vine fie Pascal, fie Fabienne. Suntem motivați să lucrăm. Mergem la muncă cu plăcere. Cu patronii, avem impresia că ne știm de multă vreme. E un mediu plăcut”, spun cei doi soți români.

Soții Pop sunt printre cei mai vechi angajați ai abatorului.  Asemenea lor, alți români veniți să lucreze acolo și-au adus și ei rudele.

Mihai și soția sa au cumpărat o casă în Franța, își fac cumpărăturile la Lacaune și au înscris-o pe  fiica lor la școală. Familia de români s-a integrat de minune în viața locală: Elena excelează în arta patiseriei și Mihai adoră să pescuiască.

Din totalul de 107 salariați de la Roussaly, 60 sunt români. Iar la abator, dintr-un total de 70 de angajați, vreo treizeci sunt români. 

Avem o echipă bine formată, avem mai puține fluctuații. Oamenii au rămas aici”, explică Pascal Roussaly, care este și președintele și directorul general al abatorului Tuelacau (cu o cifră de afaceri de 5,7 milioane de euro în anul 2019).

Trebuie menționat faptul că atelierul de tranșare a cărnii din Roussaly reprezintă 66% din totalul animalelor sacrificate și 25% pentru Valtec-Franvial. Datorită stabilității tot mai mari a mâinii de lucru, la Tuelacau se sacrifică 220 porci sau 110 scroafe pe oră, respectiv 34.000 tone pe an.

Facem progrese, dar mai avem încă mult de muncă, mărturisește Pascal Roussaly. În timp ce Franța consumă patru porci, Occitania produce unul și sacrifică doi. Mai avem mult de lucru pentru a hrăni toate gurile occitane.”

DISTRIBUIE