marți, 31 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Presa germană scrie despre Tatiana, moartă în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, „mamă” a copiilor de la Casa Ray

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 26 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

O problemă stringentă a României era imediat după revoluția din 1989 cea a copiilor abandonați, care erau înghesuiți în orfelinate de stat, în condiții de viață greu de imaginat. Odată cu deschiderea către occident reprezentanții acestor orfelinate din Romania au intrat în legătură cu diferite organizații umanitare, asociații, biserici, misionari, oameni de bine din țările dezvoltate. Din aceste dialoguri s-a născut și perspectiva îmbunătățirii vieții acestui segment al populației țării noastre, cel al copiilor orfani.

Casa de copii „Ray” din Dobreni, județul Neamț, a fost înființată și funcționează cu ajutorul unor biserici, persoane, asociații, firme, din Germania, America și Elveția. Asociația Chiemgauer Rumänienhilfe din Germania, de exemplu, are o legătură strânsă cu orfelinatul Casa Ray din România, scriu jurnaliștii germani de la Samerberger Nachrichten.

Pe plan local acest cămin, unde cresc în condiții decente copii orfani sau proveniți din familii cu probleme, era coordonat până nu demult de Gavril Mihai și soția sa, Tatiana. Era, pentru că Tatiana, în vârstă de 67 de ani, nu mai este. Ea a murit în incendiul izbucnit sâmbătă, 14 noiembrie, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, alături de alți 9 pacienți.

Tatiana Gavril, 67 de ani, decedată în incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Foto: Samerberger Nachrichten

Mama Tatiana, așa cum îi spuneau cei 20 de copii găzduiți la Casa Ray, era bolnavă de Covid-19 și a murit în incendiu, după ce începuse să se simtă un pic mai bine. Într-o scrisoare trimisă Asociației Chiemgauer Rumänienhilfe, din Germania, copiii povestesc ce i s-a întâmplat celei care avea grijă de ei:

„La finalul lunii octombrie, din păcate am avut primele infectări cu Covid-19. Pe rând, treptat, au fost depistați pozitiv 7 copii și  alături de ei și părinții căminului, mama Tatiana și tata Mihai. Dumnezeu ne-a binecuvântat pe toți cu forme ușoare ale bolii, care au putut fi tratate acasă, cu excepția mamei Tatiana care a început să simtă dificultate în respirație, saturația de oxigen i-a scăzut până la 85, așa că a fost internată în spital. Deoarece starea ei s-a înrăutățit și mai mult, saturația scăzându-i până la 63, a fost transferată la secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a spitalului, unde a fost conectată la două surse de oxigen și i s-a administrat medicamentația specifică.

Mulți oameni ni s-au alăturat nouă, familiei și copiilor de la Casa Ray și ne-au susținut în rugăciune. O lume s-a unit în jurul nostru! Prieteni din America, Germania, Irlanda, Italia, Elveția și România ne-au transmis gânduri de bine și susținere. Am simțit această putere în unitate și rugăciune, iar starea mamei ușor, ușor începuse să se îmbunătățească. Saturația a început să crească la 80, apoi 85, apoi 91, iar în nefericita zi ajunsese chiar la 99 în timpul utilizării măștii de oxigen. Avusese câteva zile în care nu putea să stea nici la marginea patului pentru că toate extremitățile i se învinețeau, ceea ce indica cheaguri și circulație sanguină blocată, dar și în această direcție începuse să se vadă o îmbunătățire, de două zile stătea la marginea patului fără să se mai învinețească.

Aveam speranța că ne vom revedea cu bine acasă și îi vom sărbători aniversarea, în luna decembrie. O așteptam cu toții plini de nerăbdare și așteptam cu sufletul la gură, minut cu minut, vești bune despre ea, însă… un trăsnet ne-a lovit pe toți când am auzit că este un incendiu la spital, tocmai la secția ATI, de la etajul II, loc în care fusese mutată chiar în acea zi… Am sperat până în ultima clipă, ne-am rugat la Dumnezeu și am așteptat o minune, dar…

Mama și-a încheiat cursul vieții, mama se poate acum odihni, mama a lăsat în urmă toată durerea și necazul, a trecut în neființă, mama s-a ridicat acum la ceruri!”

Asociația Chiemgauer Rumänienhilfe informează că se pot face donații în favoarea copiilor de la Casa Ray din Dobreni. Donațiile sunt posibile în contul administrat de Congregația Surorilor Franciscane ale Mănăstirii din Au am Inn, deschis la banca Raiffeisenbank Haag, Nr. IBAN: DE74 7016 9388 0000 4271 95.  Se emit chitanțe de donație.

 

Copiii de la Casa Ray, la înmormântarea Tatianei Gavril, 67 de ani, decedată în incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Foto: Samerberger Nachrichten

 

Tatiana Gavril alături de copiii de la Casa Ray. Foto: Samerberger Nachrichten

 

Tatiana Gavril împreună cu copii de la Casa Ray. Foto: Samerberger Nachrichten