vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Presa germană: Un român printre cele nouă victime ale atacului armat de la Hanau

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 20 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Printre cele nouă persoane care au fost ucise miercuri, 19 februarie 2020, în două atacuri armate petrecute în Germania, la Hanau, s-ar putea număra și un cetățean român, anunță presa germană. Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat în schimb, joi, referitor la informaţia potrivit căreia un român s-ar afla printre persoanele ucise că până la acest moment au fost identificate şase victime din cele nouă și niciuna nu era de cetățenie română.

Potrivit ziarului german Zeit, un bărbat a deschis focul în centrul orașului Hanau, la Heumarkt, în jurul orei 22:00 din seara zilei de ieri și a împușcat mai multe persoane. La scurt timp după acest atac, bărbatul a fugit de la fața locului la bordul unei mașini și a ajuns la Kurt-Schumacher-Platz, la aproximativ doi kilometri distanță, unde a împușcat alte persoane.

Foto: mz-web.de

În urma focurilor de armă trase de atacator și-au pierdut viața nouă persoane cu vârste între 21 și 44 de ani și toate victimele se pare că erau imigranți sau erau cetățeni germani cu fond de imigrație. Cinci dintre cei uciși erau de cetățenie turcă, iar restul proveneau din Polonia, Bulgaria, România și Bosnia, deși unii dintre ei aveau cetățenie germană. Printre persoanele ucise se numără și o femeie de 35 de ani care era gravidă, mai scrie presa locală.

Conform celor relatate de Ministerul Afacerilor Externe însă, până la această oră nu a fost confirmat niciun cetățean român printre persoanele decedate în urma celor două atacuri de miercuri seara.

„Cu privire la informaţiile vehiculate în presă referitoare la existenţa unui cetăţean român printre victimele atacului armat din Hanau, MAE precizează că, în conformitate cu informaţiile transmise de autorităţile germane, până la acest moment au fost identificate 6 victime din cele 9, nefiind confirmat niciun cetăţean român. Vom reveni cu informaţii imediat după finalizarea procedurilor de identificare”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un anunţ de presă transmis de MEDIAFAX.

La scurt timp după atac, polițiștii germani au identificat atacatorul în persoana lui Tobias Rathjen, cetățean german în vârstă de 43 de ani, pe care l-au găsit mort în locuința sa. Lângă corpul criminalului se afla și cel al mamei sale, în vârstă de 72 de ani, pe care se pare că a ucis-o cu puțin timp înainte de a-și lua și el însuși viața.

Tobias Rathjen, 43 de ani, făptuitorul atacului armat din Hanau. Foto: bild.de

Numărul total al persoanelor moarte așadar este de 11, iar alte 6 persoane au fost rănite, scrie presa germană. În apartamentul atacatorului polițiștii se pare că l-au găsit și pe tatăl lui Tobias Rathjen, dar acesta era nevătămat. Atacatorul a folosit în atac un pistol de 17,9 milimetri Glock pe care-l deținea legal și pe care-l cumpărase online.

Procurorul general din Hanau, Peter Frank, a deschis o anchetă cu scopul de a identifica posibili complici sau susținători ai atacatorului, care se pare că avea „gânduri confuze”, teorii ale conspirației și o „perspectivă profund rasistă”. Potrivit anchetatorilor, Rathjen a publicat pe internet un manifest, precum și mai multe înregistrări video prin care face discursuri extremiste la adresa străinilor. În scrisoarea de 24 de pagini publicată atacatorul scria, printre altele, despre faptul că anumite popoare trebuie distruse fiindcă expulzarea lor din Germania nu mai poate fi aplicată și că simțea urmărit constant.