sâmbătă, 30 septembrie 2023
Informația fără granițe


Primele sentințe în dosarul Colectiv: Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate cu executare. Patronii clubului au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 16 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv.  Cei trei patroni ai clubului Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. Sentința nu este una definitivă,  toți inculpații vor putea face apel, iar procesul se va muta la Curtea de Apel București.

De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnați fiecare la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

La rândul său, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.

Au mai fost condamnați conform deciziei:

„Instanța condamnă pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa de 8 ani închisoare, precum și 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp, pe inculpata Ganea Luminiţa Larisa la pedeapsa de 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei. și pe inculpata Moţoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.”, se arată în decizie.

În sala de judecată au fost prezenți părinții celor care și-au pierdut viața în incendiu, dar și persoane care au fost grav rănite și care au supraviețuit. Toți au așteptat momentul în care judecătorul a anunțat data la care vor fi date primele sentințe. Toți inculpații s-au declarat nevinovați în fața instanței și au cerut în masă achitarea.

În seara zilei de 30 octombrie 2015, Goodbye to Gravity a urcat pe scenă și început să cânte în fața a sute de tineri

- Continuarea după publicitate -

La doar câteva minute după începerea concertului, artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice încep să ardă și din tavan încep să cadă bucăţi incandescente. Primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, si imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club. 64 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului. Artificiile din clubul Colectiv au fost instalate de 2 pirotehniști autorizați, angajați ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise. Show-ul pirotehnic era asigurat de Marian Moise care se afla în club.

Anul acesta, Parchetul Militar a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariția imaginilor care surprind primele momente ale intervenției. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar ar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată. De asemenea, procurorii militari fac cercetări și pentru sustragere sau distrugere de probe, cu privire la faptul că filmarea cu primele momente ale intervenției a apărut abia după aproape patru ani.

DISTRIBUIE