fbpx
marți, 4 octombrie 2022
Informația fără granițe


Proteste în România împotriva obligativităţii purtării măştii de protecţie în şcoli

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - sâmbătă, 19 septembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Câteva sute de români, inclusiv multe familii cu copii mici, au protestat sâmbătă la București împotriva măsurilor de reducere a răspândirii coronavirusului, în special a distanțării sociale și a utilizării obligatorii a măștilor în școli. Oamenii s-au strâns atât în Piața Universității, cât și în Piața Victoriei. Proteste la care au participat câteva zeci de persoane au avut loc sâmbătă seara și în unele oraşe din ţară cum ar fi Cluj-Napoca, Timişoara și Oradea.

„Noi am ajuns în situaţia aceasta pentru a ne exprima dezaprobarea (pentru purtarea măştii, n.r.). Dacă va trebui, vom ridica tonul până ce vom ajunge vehemenţi şi radicali şi vom fi auziţi acolo unde trebuie”, au spus vorbitorii citați de Agerpres.

Foto: Inquam Photos

Protestatarii din Piața Universității au scandat împotriva președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Ludovic Orban și au făcut comparație între măsurile de protecție împotriva pandemiei și regimurile comuniste și naziste. Unul dintre vorbitori a comparat măsurile cu tortura disidenților din timpul comunismului.

Un banner mare purtat de un protestatar îl cita pe președintele Iohannis care făcea referire la măsurile de siguranță împotriva coronavirusului: „Copiii se obișnuiesc cu ușurință cu lucruri neplăcute”, deasupra unei fotografii care înfățișa copii în spatele gardurilor din sârmă ghimpată dintr-un lagăr de concentrare.

Protestatarii au evidențiat, de asemenea, simbolismul organizării mitingului din Piața Universității, unde cu mai bine de 30 de ani în urmă, protestele din decembrie 1989 împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu au dus la căderea regimului comunist.

Doar jandarmii și membrii mass-media au purtat măști la eveniment, unde participanții nu au respectat nici regulile de distanțare socială. La protestul de la București au participat în jur de 350-400 de oameni. Militarii au încercat să-i convingă pe oameni să plece acasă, fiind un protest neautorizat. În stare de alertă, sunt interzise adunările cu mai mult de 100 de persoane.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi