luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Protestul diasporei de la 10 august 2018: judecătorii au dat sentința în cazul femeii jandarm care a fost bătută

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 28 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Judecătoria Sectorului 1 București a decis că bărbații acuzați de agresiune împotriva femeii jandarm bătută la protestul din 10 august 2018, să fie condamnați la închisoare cu suspendare. Pedepsele sunt cuprinse între 1 an și 2 ani și 8 luni, iar femeia ar trebui să primească daune de 10.000 de euro. Sentința nu este definitivă.

Doi dintre cei șapte agresori ai Ștefaniei Nistor au fost condamnați și pentru uz de armă fără drept, după ce i-au furat arma femeii jandarm. De asemenea, indivizii nu mai au voie să participe timp de 5 ani la proteste, la adunări publice sociale, culturale sau sportive.

- Continuarea după publicitate -

Instanța a mai dispus ca inculpații să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, la Administraţia Cimitirelor sau Crematoriilor Umane sau în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau la Arhiepiscopia Bucureştilor, transmite Mediafax.

Jandarmeria Română a avut o primă reacție după decizia judecătorilor. Purtătorul de cuvânt al instituției, Sorin Despina, a declarat potrivit Antena 3: „Am luat cunoștința de sentinţă, e bine că este o  condamnare penala, dar instanța a decis suspendarea executării. O să stabilim strategia procesuală și vom folosi instrumentele legale ca să apăram Jandarmeria și persoanele implicate”.

Ștefania Nistor a fost lovită de mai mulți protestatari în timpul incidentelor violente din 10 august 2018. Ea a fost prinsă în mulțime alături de un alt jandarm și a a fost nevoie de intervenția altor protestatari pentru a o salva din mâinile oamenilor furioși. În spaţiul public au apărut critici la adresa ei având în vedere că, iniţial, reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat că are o fractură de coloană pentru ca, după doar câteva zile, jandarmeriţa să părăsească spitalul pe propriile picioare.

- Continuarea după publicitate -

Sute de protestatari din țară și diaspora au fost gazați și răniți în 10 august 2018, dosarul aferent fiind pe masa procurorilor și în prezent, notează sursa citată.