sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Recensământ în România, modalitatea prin care românii aflați în străinătate se pot auto-recenza

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Informații utile Știri - joi, 24 martie 2022 Etichete: , , , ,

În perioada 14 martie-15 mai 2022, în România are loc recensământul populației în modalitate online. Recensământul nu vizează doar cetățenii aflați în acest moment pe teritoriul României, ci și pe acei români din străinătate care sunt plecați mai puțin de 12 luni din țară.

Pentru auto-recenzare se folosește platforma www.recensamantromania.ro care cuprinde două etape: preînregistrarea și auto-recenzarea propriu-zisă.

„În vederea permiterii accesului securizat către chestionarele de recensământ, o singură persoană din gospodăria Dvs. trebuie să declare câteva date despre toți membrii gospodăriei”, se arată pe autorecenzare.insse.ro.

OUG 19/2022 stabilește că fac obiectul recenzării și persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni, informează avocatnet.ro. Auto-recenzarea online a românilor aflați în străinătate nu este obligatorie, ci o opțiune. Nu sunt prevăzute amenzi pentru cei care nu se auto-recenzează online.

Românii aflați în străinătate și care vor fi în afara hotarelor țării mai puțin de un an se pot auto-recenza online, acesta fiind singura modalitate de participare la recensământ. Important de menționat este că, dacă sunt angajați la o firmă din afara țării, ziua liberă plătită pentru auto-recenzarea online, care este primită de salariații din România, nu li se poate acorda în străinătate.

Chiar dacă vor completa începând de acum și până în luna mai formularele de recenzare online, românii aflați pentru o scurtă perioadă în străinătate trebuie să dea informațiile despre starea de fapt din decembrie 2021, nu din prezent.

Dacă românii se află, în prezent, în vacanță în afara țării, în cadrul acestui formular nu trebuie trecute detalii despre locuința din străinătate, ci despre reședința obișnuită avută la data de 1 decembrie 2021.

Chestionarul de recensământ poate fi completat de pe tablete electronice, telefoane de tip smartphone, laptop-uri sau PC-uri.

În cazul în care nu doresc să parcurgă formularul de auto-recenzare online sau dacă sunt plecați din țară de mai mult de 12 luni, cetățenii români aflați în afara României vor fi menționați de către membrii de familie care se auto-recenzează sau care răspund întrebărilor puse de recenzorii care îi vizitează la domiciliu ca fiind plecați pe perioadă scurtă, respectiv îndelungată.

Românii cu rezidența de mai mult de 12 luni în afara granițelor țării se pot declara „român” la recensământul organizat de statul în care se află.

Trimite acest articol și prietenilor tăi