vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Reportaj TV cu românca din Italia care nu găsește lucrători: „Ofer un salariu de 1.200 – 1.500 de euro”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Fără categorie Știri - vineri, 24 ianuarie 2020

Mihaela, femeia româncă de la Senigallia, provincia Ancona (Marche), care caută lucrători pentru firma sa de curățenie, a apărut într-un reportaj al jurnaliștilor de la canalul La7 din Italia unde a fost expusă clar problema forței de muncă în Italia: multe persoane preferă să primească indemnizația de șomaj, venitul minim garantat din partea statului (reditto di citadinanzza) sau alte ajutoare financiare, dar nu acceptă un loc de muncă așa cum sunt cele oferite de Mihaela Rujoiu. Femeia româncă afirmă că lucrătorii ei pot ajunge să primească un salariu de 1.200 – 1.500 de euro lunar.

Femeia româncă este de mai mulți ani proprietara firmei de curățenie Mikela Group și cu puțin timp în urmă a apărut în presa italiană cu un anunț precum că ar fi în căutare de 16 lucrători pe care nu reușește să îi găsească: „Preferă toți să stea acasă cu venitul de cetățenie (venitul minim garantat – n.r.) decât să vină la muncă”, se plângea Mihaela.

Am publicat și noi un articol cu problema prezentată de întreprinzătoarea româncă, iar comentariile conaționalilor aflați în Italia nu s-au lăsat așteptate. Oamenii au fost de părere că la firmele cu acest profil se muncește în mod extenuant, pentru o plată care nu reflectă adevărata valoare a muncii depuse. „Să spună cât plătește și care este programul de lucru!”, a cerut o cititoare pe pagina Rotalianul – Revista românului din Italia.

Sute de comentarii incriminau firmele (cooperativele) de curățenie din Italia că exploatează lucrătorii, oferindu-le o plată de mizerie pentru o muncă istovitoare și orarii de lucru epuizante.

Dina scria într-un comentariu la articolul respectiv „E o aberație! Nu pot crede că nu găsește mână de lucru! Înseamnă că ceva nu funcționează în oferta ei de muncă!”

Violeta: „Cunosc situația! Ce înseamnă să lucrezi la curățenie! Să fii sclav la casa altuia și să te plătească cu ceea ce îi trece printr-e degete. Deși la făcut curățenie este cea mai multă hămăleală, plata este una de mizerie, iar celor care au astfel de firme le convine! Pe tine te plătesc cu 6 euro la oră și trebuie să muncești în genunchi! Dar să fie și repede, și bine! Am trecut prin asemenea situații, știu ce înseamnă, credeți-mă! Mai bine stai degeaba decât să muncești ca un rob pentru alții!”

Marcela: „Așa e în Italia, în condiții legale, cu contract de muncă, firmele de curățenie plătesc lucrătorii cu 5-6 euro la oră. Dacă mai faci și naveta, falimentezi cu un așa salariu!”

Petrica: „Oamenii își fac și ei calculele, cu ce rămân după ce plătesc chiria, facturile la întreținere și ce le mai rămâne din salariu în buzunar pentru mâncare și altele. La curățenie este multă muncă, mult efort fizic, oboseală în exces și bani puțini.

Taisia concludea: „Dacă ar fi oferit plată corectă, doamna respectivă nu ajungea să se plângă pe la gazete, cu scop de publicitate.”

Nu știm cât de interesați au fost jurnaliștii italieni de problema româncei noastre, dar cu siguranță atenția le-a fost atrasă de motivele invocate de cei care au refuzat să lucreze pe termen lung sau chiar deloc la firma de curățenie, preferând să stea acasă pe banii oferiți de statul italian sub forma unor diverse indemnizații.

„Mihaela este proprietara unei firme de curățenie care lucrează pentru hoteluri, magazine, autocare, dar care nu găsește personal pentru că oamenii preferă să primească banii oferiți de statul italian celor aflați la nevoie, în loc să meargă la muncă”, spun în introducerea serviciului realizat în legătură cu acest caz.

Femeia româncă dă acum detalii în reportajul celor de la LA7 despre cum își plătește lucrătorii: 

Reporter: „Ce salariu primesc muncitorii la dumneavoastră?”

Mihaela Rujoiu: „1.200 – 1.500 de euro, uneori ofer suplimentar și premii.”

Femeia se plânge însă că de foarte multe ori a angajat persoane care stau cu mătura în mână și nu fac nimic, așteptând să lucreze alții pentru ei: „M-am pricopsit și cu persoane care stau cu mătura așa, în mână, iar tu trebuie să le plătești, stau așa, fără să facă nimic și așteaptă să facă ceilalți pentru ei.”

Reportajul continuă la Centro per l’impiego din Senigallia, care este practic locul unde persoanele ar trebui să găsească și să accepte oferte de muncă puse la dispoziție de antreprenori, dar funcționarii de acolo au recunoscut și ei la rândul lor că oamenii sunat mai interesați de ajutoare financiare din partea statului decât de locurile de muncă.

Mai jos, reportajul video prezentat în cadrul emisiunii Piazza Pulita pe canalul de televiziune italian LA7:

Sediul firmei Mikela Group srl se află în Via Capanna, 109/B din Senigallia, iar numerele de telefon afișate online la care pot fi contactați reprezentanții sunt 335 6538686 și 0039/071 792 2069.