joi, 18 aprilie 2024
Informația fără granițe


Reprezentant OMS cere guvernelor să nu mai impună lockdown: „Îi face pe săraci și mai săraci!”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 10 octombrie 2020 Etichete: , ,

Reprezentantul Marii Britanii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Dr. David Nabarro, încearcă să convingă guvernele lumii să se abțină de la impunerea lockdownului (punerea sub carantină a unui oraș, regiuni sau țări) de fiecare dată când numărul de infecții cu coronavirus crește, deoarece această măsură afectează enorm de mult economia globală și-i face pe cei săraci să devină și mai săraci. Doctorul britanic precizează, însă, că „în opinia mea, acest virus este abia la începutul relației sale cu rasa umană”.

Potrivit celor relatate de ziarul britanic Daily Mail, Nabarro a criticat utilizarea lockdownului ca „mijloc principal pentru a controla acest virus” și a spus că o astfel de măsură poate fi justificată doar pentru „a câștiga timp pentru reorganizare, regrupare, reechilibrarea resurselor” și „protejarea lucrătorilor din sănătate”. Omul de știință britanic, care a avut diverse funcții de conducere la OMS de-a lungul timpului, dar și la ONU, s-a plâns în cadrul unui interviu acordat revistei online The Spectator de prăbușirea industriei turismului și a afirmat că sărăcia la nivel mondial și malnutriția în rândul copiilor se va dubla până anul viitor, precizând totodată că blocajele de acest gen îi fac pe „oamenii săraci îngrozitor de mult mai săraci”.

„Vreau să o mai spun o dată: noi, cei de la Organizația Mondială a Sănătății, nu susținem lockdownurile ca un mijloc principal de a controla acest virus”, a declarat dr. David Nabarro.

„Singurele momente când considerăm că un lockdown poate fi justificat, este atunci când trebuie câștigat timp pentru reorganizare, regrupare, reechilibrarea resurselor, protejarea angajaților din domeniul sănătății care sunt epuizați. Dar, în linii mari, am prefera să nu fie folosit”, a mai spus reprezentantul OMS.

„E de-ajuns să vă uitați la ce s-a întâmplat cu industria turismului, de exemplu, în Caraibe sau în Pacific, deoarece oamenii nu mai merg în vacanțe. Uitați-vă la ce s-a întâmplat cu micii fermieri din întreaga lume, deoarece piețele lor s-au prăbușit. Uitați-vă ce se întâmplă cu nivelurile sărăciei – se pare că sărăcia mondială s-ar putea dubla până anul viitor. Este posibil să avem cel puțin o dublare a malnutriției la copii, deoarece aceștia nu primesc mese la școală, iar părinții lor, în familiile sărace, nu își pot permite asta”, a adăugat omul de știință.

Dr. Nabarro definește actuala situație economică a lumii ca fiind o catastrofă și face un apel la toți liderii lumii pentru nu mai recurge la această măsură extremă pentru a lupta împotriva virusului, ci mai degrabă să caute metode mai eficiente de a conviețui cu virusul.

„Aceasta este o catastrofă globală cumplită, teribilă, sincer să fiu. Așadar, trebuie neapărat să facem un apel la toții liderii mondiali: încetați să mai folosiți lockdownul ca pe o metodă primară de control. Dezvoltați sisteme mai bune pentru a face asta. Lucrați împreună și învățați unii de la ceilalți, dar țineți minte: lockdownurile au doar o consecință pe care nu ar trebui să o desconsiderați și este aceea că face oamenii săraci îngrozitor de mult mai săraci”, a afirmat Nabarro.

Doctorul britanic spunea în trecut, la CNN, că guvernele pot să lupte împotriva pandemiei prin punerea în carantină a orașelor, regiunilor sau a întregului teritoriu național. Cu toate acestea, într-o declarație emisă recent pentru Daily Mail, reprezentantul Marii Britanii a spus că opțiunile de combatere a coronavirusului sunt „prezentate ca o alegere strictă” și a avertizat că folosirea blocajelor când numărul mare de infecții crește are „consecințe sociale și economice enorme”.

„În ultimele săptămâni am devenit din ce în ce mai convins de necesitatea de a face tot posibilul pentru a evita blocajele pe scară largă și de a le folosi doar în ultimă instanță”, a spus el. „Acest lucru se datorează modului în care acestea afectează condițiile de trai ale oamenilor, sănătatea mintală, bolile diferite de COVID-19, accesul la educație și altele”, a mai adăugat.

În mod surprinzător, Dr. David Nabarro nu este singurul care cere guvernelor lumii să nu mai ia decizii pripite în ceea privește această măsură restrictivă. Doctorul epidemiolog Sunetra Gupta de la Oxford, Dr Martin Kulldorff dela Harvard și Dr. Jay Bhattacharya de la Standford au compus și publicat pe 21 septembrie 2020 o scrisoare deschisă semnată de peste 6.500 de oameni de știință, scrisoare prin care avertizează autoritățile că regulile stricte de distanțare socială au „efecte dăunătoare asupra sănătății fizice și mentale”. Potrivit acestora, majoritatea oamenilor nu riscă să moară dacă se îmbolnăvesc cu COVID-19 și eforturile ar trebui să se concentreze pe protejarea celor vulnerabili, lăsându-i în același timp pe toți ceilalți să-și continue viața în mod normal.

Scrisoarea, care a fost numită „Marea Declarație Barrington”, după orașul din Massachusetts, SUA, unde a fost scrisă, este un strigăt pentru experți și politicieni de vârf să înceteze să fugă de coronavirus și să învețe să conviețuiască cu el. Peste 2.800 de oameni de știință au semnat petiția, dar și aproape 3.800 de medici, mai precizează Daily Mail.

„Celor care nu sunt vulnerabili ar trebui să li se permită imediat să-și reia viața în mod normal”, spun oamenii de știință, care mai adaugă: „Menținerea acestor măsuri (lockdown) până când este disponibil un vaccin va provoca daune ireparabile, iar persoanele defavorizate vor fi afectate în mod disproporționat”, se arată în scrisoare.

În plus, se mai precizează în scrisoarea oamenilor de știință, aceste măsuri care au menirea de a proteja sănătatea cetățenilor, au efecte devastatoare, de fapt, asupra stării lor de sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Rezultatele (pentru a menționa câteva) includ rate mai mici de vaccinare la copii, înrăutățirea rezultatelor bolilor cardiovasculare, mai puține examene pentru depistarea cancerului și deteriorarea sănătății mintale – ducând la un exces de mortalitate mai mare în anii următori, cu clasa muncitoare și membrii mai tineri ai societății constrânși să poarte cea mai grea povară”, au mai precizat oamenii de știință.

„Împiedicarea elevilor să meargă la școală este o nedreptate gravă. Menținerea acestor măsuri în vigoare până când este disponibil un vaccin va provoca daune ireparabile, cu persoanele defavorizate afectate în mod disproporționat.

În scrisoare se mai vorbește, de asemenea, și despre faptul că persoanele în vârstă sunt de 1.000 de ori mai predispuse să se îmbolnăvească decât copiii, de aceea regulile pentru aceștia din urmă ar trebui să fie diferite și mai lipsite de restricții. Oamenii de știință propun în același timp și o serie de măsuri pentru a împiedica virusul să ajungă la cei mai predispuși să sufere mai mult sau să moară de pe urma infectării, una dintre ele fiind aceea de a trimite persoanele care au fost infectate deja și s-au vindecat pentru a livra alimente și alte bunuri de primă necesitate .

DISTRIBUIE