luni, 28 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Român arestat pe nedrept pentru o crimă din Irlanda: un bărbat slovac este acum principalul suspect

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 20 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

Jozef Puska, un bărbat în vârstă de 31 de ani, de naționalitate slovacă, a fost acuzat miercuri, 19 ianuarie, de uciderea profesoarei Ashling Murphy, în vârstă de 23 de ani, chiar lângă orașul irlandez Tullamore (Offaly), pe data de 12 ianuarie. Inculpatul, cu reședința în Lynally Grove, Mucklagh (Offaly), a apărut miercuri seară la ședința specială a Tribunalului Districtual Tullamore. Imediat după descoperirea cadavrului, fusese arestat românul Radu Floricel, în vârstă de 39 de ani, dar a fost eliberat ulterior din lipsă de probe.

Sergentul David Scahill a oferit dovezi cu privire la arestare, acuzație și precauție și a spus că inculpatul a răspuns „Nu”, atunci când acuzația i-a fost adusă oficial, la ora 19:45. Inspectorul Kieran Keyes a solicitat judecătorului Catherine Staines arestarea preventivă, în închisoarea Cloverhill, Dublin, până la ședința Tribunalului Districtual Cloverhill de miercurea viitoare, 26 ianuarie.

Purtând un hanorac și pantaloni gri, acuzatul a fost asistat de un interpret slovac în instanță. Asistența judiciară a fost acordată atunci când instanței i s-a spus că inculpatul beneficia de un ajutor pentru invaliditate, în valoare de 200 EUR pe săptămână. Ca avocat al apărării a fost desemnat domnul Eoin Lysaght. Mare parte a mulțimii estimate la 300 de persoane au țipat continuu și l-au huiduit pe inculpat, în timp ce acesta a fost dus în instanță.

Doamna Murphy, o tânără profesoară de la Școala Națională Durrow, a fost atacată mortal în timp ce făcea jogging pe marginea canalului Grand Canal, lângă Podul Digby, Cappincur.

În același timp cu înmormântarea profesoarei, la care au participat sute de persoane, inculpatul era încătușat. Arestarea a survenit imediat după externarea dintr-un spital din Dublin, unde fusese tratat pentru răni presupuse a fi fost căpătate în urma luptei cu profesoara ce încerca să-și salveze viața.

Puska a fost arestat în temeiul secțiunii 4 din Legea privind justiția penală în dimineața zilei de 18 ianuarie și dus în arestul poliției din Tullamore. Detectivilor li s-a permis să-l interogheze până la 24 de ore, iar o declarație a poliției din aceeași zi a confirmat că acesta a fost interogat „pentru suspiciunea de crimă”.

Au fost organizate priveghiuri larg răspândite în Irlanda pentru profesoara Ashling Murphy, atrăgând atenția mass-media din întreaga lume, inclusiv CBS, RTÉ și BBC. Povestea acesteia a rezonat cu femeile din întreaga lume.

Cazul a declanșat o mișcare pentru schimbare, deoarece activiștii au folosit hashtag-ul #SheWasGoingForARun, pentru a protesta împotriva violenței asupra femeilor. Ashling a predat la o clasă cu 28 de copii, la o școală primară irlandeză. Pasionată de muzică, ea și-a petrecut mare parte din timpul său liber în Orchestra Națională de Folk Comhaltas.

Prietenii și familia au împărtășit de atunci amintiri dragi din viața ei ca profesor de școală primară și muzician tradițional irlandez. A fost foarte iubită de toți cei care o înconjurau, fiind descrisă de directorul școlii unde preda drept „o sportivă fantastică, frumoasă și extraordinară, muzician irlandez, dirijor de cor și o adevărată inspirație”.

Recent, o operă de artă în nisip a fost creată pe malul unui golf irlandez, astfel încât cei care au cunoscut-o să-și amintească de profesoara Ashling Murphy.

„O vioară pentru Ashling”, creată de Sean Corcoran, la Kilmurrin Cove în County Waterford, simbolizează o pierdere care a lăsat în urmă o mare durere.

Artistul de mediu Corcoran, cunoscut pe Twitter ca The Art Hand, conduce o școală de artă și un studio cu același nume în Waterford, a distribuit un videoclip cu opera sa efemeră.

Trimite acest articol și prietenilor tăi