joi, 20 iunie 2024
Informația fără granițe


Român care lucrează pe un vas de croazieră, despre salariul său: „Câștig cât un director de bancă”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 9 iunie 2024 Etichete: , ,

Daniel Călin, supervizorul unui restaurant de pe vasul de croazieră „Stena Vision”,  a vorbit recent în cadrul unui interviu oferit unui jurnalist francez, despre cariera sa și viața pe mare.

Daniel Călin. Sursă foto: actu.fr.

Conaționalul nostru, originar din Constanța, coordonează activitatea celor patru spații de restaurant ale barurilor de pe vas și își împarte timpul între munca pe mare și familia sa din România.

„Suntem aproximativ o sută de membri ai echipajului, provenind din circa cincisprezece naționalități diferite, majoritatea fiind din Europa de Est,” a declarat Călin într-un interviu realizat de Sébastien Lucot pentru actu.fr, subliniind diversitatea culturală de la bord.

Parcursul său profesional a inclus colaborări cu companii maritime renumite precum CMA-CGM în Marsilia, Irish Ferries și Disney Cruise Line.

„Am ales acest domeniu pentru stabilitate, deși a fost dificil să stau departe de copii pentru perioade lungi de timp,” a explicat românul.

Contractul său actual este permanent și presupune patru săptămâni de muncă intensă pe vas urmate de patru săptămâni de odihnă, timp în care zboară acasă în România pe cheltuiala companiei.

„Aceasta îmi oferă suficient timp pentru a fi alături de familie,” a adăugat el.

Cu toate acestea, prețurile biletelor de avion cresc considerabil în timpul evenimentelor sportive majore, cum ar fi Jocurile Olimpice și Campionatul European de Fotbal, ceea ce afectează disponibilitatea zborurilor directe către România.

Întrebat dacă acest tip de muncă este atrăgător pentru compatrioții săi, Daniel a răspuns:

„În România, salariul mediu net este de aproximativ 600 de euro. Odată ce ai experimentat un loc de muncă unde câștigi mult mai mult, chiar dacă perioadele de odihnă nu sunt întotdeauna ideale, este dificil să te întorci la condițiile anterioare,” a explicat el.

„Fac această muncă de 20 de ani. La nivelul meu, câștig cât un director de bancă în România, de trei până la patru ori mai mult decât salariul mediu.”