luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Român care se întorcea din străinătate cu buletinul expirat, a încercat să intre în țară ilegal

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Evenimente În evidență Prima pagină Știri - marți, 4 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Un tânăr de 21 de ani, originar din județul Botoșani, este cercetat de poliție după ce a încercat să intre ilegal în țară, ocolind toneta de control în Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Incidentul a avut loc duminică, 2 iulie 2023, în jurul orei 09:00, când polițiștii din Punctul de Trecere a Frontierei Petea au observat o persoană care se deplasa pe jos, evitând zona de control, pe sensul de intrare în România. Persoana a fost imediat oprită de polițiștii de frontieră.

În urma primelor verificări, s-a stabilit că era vorba despre un bărbat în vârstă de 21 de ani din județul Botoșani.

Acesta a declarat că revenea din Elveția, însă, deoarece cartea sa de identitate expirase, a încercat să treacă ilegal de aliniamentul de control, temându-se că nu i se va permite intrarea în țară.

Bărbatul a încercat să ocolească formalitățile de frontieră, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Acesta a fost reținut de către forțele de ordine, iar în prezent este cercetat pentru infracțiunea de intrare ilegală în țară prin trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Polițiștii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale. Cazul evidențiază în continuare provocările pe care le ridică controlul frontierelor și necesitatea respectării strictă a reglementărilor de către toți cetățenii.

Intrarea în țară cu documente de călătorie expirate sau fără niciun document de identitate

Dacă ești cetățean român, nu-ți poate interzice nimeni să intri în România. Autoritățile vamale nu sunt autorizate să dea nici măcar amendă în cazul în care ai documentul de identitate sau de călătorie expirat sau nu ești în posesia niciunui document de acest tip.

Astfel, la întoarcerea pe teritoriul României, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră pot permite intrarea pe teritoriul României a cetățeanului român care se legitimează cu un document de călătorie emis de autoritățile competente române, a cărui valabilitate a încetat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidențele specifice, cu privire la identitatea și cetățenia titularului.

„În acest caz, durata verificărilor efectuate nu poate depăși 24 de ore din momentul prezentării solicitantului în punctul de trecere a frontierei”, scrie pe site-ul Poliției Române de Frontieră.

În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române, valabile sau expirate care să ateste identitatea acesteia, deci nu posedă nici un fel de document, organele poliţiei de frontieră trebuie să efectueze în cel mai scurt timp posibil verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei respective.

Organele poliţiei de frontieră sunt obligate să permită intrarea pe teritoriul României persoanelor respective, de îndată ce stabilesc identitatea acestora, precum și faptul că sunt cetățeni români.