vineri, 9 decembrie 2022
Informația fără granițe


Român condamnat în Spania la 16 ani de închisoare, a obligat două conaționale să se prostitueze

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 11 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Un bărbat român din Spania a fost condamnat de Secția a doua a Curții Provinciale din Las Palmas la 16 ani de închisoare pentru două infracțiuni de trafic de persoane în concurs cu două infracțiuni de obligare la practicarea prostituției, cu circumstanța agravantă de relații de rudenie, precum și două infracțiuni de abuz în formă continuată. Toate comise asupra a două tinere românce pe care le-a obligat la practicarea prostituției prin folosirea metodei de înșelăciune cunoscută la nivel internațional cu denumirea de „lover boy”.

Acuzatul, Georgian Răvan Dumitru, a înșelat adolescentele, făcându-le să creadă că formează un cuplu cu el, iar apoi le-a convins să-l urmeze în Gran Canaria, în Spania, unde le-a forțat să practice prostituția, așa cum a demonstrat în instanță procurorul María Luisa Ordóñez de Barraicua, relatează Canarias7.es.

Georgian Răzvan Dumitru, condamnat la 16 ani de închisoare în Spania pentru proxenetism și trafic de persoane. Foto: canarias7.es

Conform hotărârii judecătorești, Parchetul provincial din Las Palmas a dovedit faptul că Dumitru a cunoscut-o pe Carla (nume fictiv) în anul 2006, în România, când aceasta avea numai 12 ani. În acel moment au început o relație și au ajuns chiar să și conviețuiască până când ea a împlinit 18 ani. Imediat după aceea, bărbatul i-a propus să facă o călătorie la Barcelona cu el, dar scopul său era acela de a o duce pe tânără în Gran Canaria pentru „a obliga-o să se prostitueze și pentru a beneficia de veniturile generate de o astfel de activitate”, s-a precizat în sentință.

Cei doi au călătorit așadar cu mașina până la Barcelona, iar după două săptămâni, în data de 12 aprilie 2012, au luat un avion spre Gran Canaria sub pretextul că îi vor face o vizită tatălui inculpatului. Odată ajunși pe insulă, însă, bărbatul a început să-și pună în aplicare adevăratul plan și i-a spus tinerei să meargă la muncă „într-un cocktail bar”, pe strada Molino de Viento din Gran Canaria. Cum a sosit în locația respectivă, tânăra a fost obligată să se prostitueze, „aceasta fiind speriată în urma exercitării unui control sever asupra ei”, s-a mai demonstrat la proces.

Dumitru, a mai arătat procurorul, pentru a convinge-o pe Carla și pentru a obține supunerea ei absolută, „a făcut-o să trăiască într-o stare de vulnerabilitate” monitorizând-o fără încetare prin intermediul unor terți, dar și prin apeluri constante pentru a afla despre serviciile prestate și sumele percepute, bani pe care trebuia să îi predea lui. De asemenea, bărbatul i-a luat documentele de identitate „amenințând-o cu un posibil atac asupra familiei sale” și aplicându-i lovituri cu piciorul pe tot corpul.

În plus, în timpul așa-zisei relații sentimentale, „cu o totală nesocotire față de demnitatea, integritatea fizică și morală a partenerei sale”, românul a generat un climat de teamă constantă în domiciliul familial prin insultarea, degradarea și lovirea tinerei. Ca o consecință a acestor fapte, în tot timpul în care Carla s-a aflat alături de acuzat aceasta a dezvoltat „simptome tipice tulburării de stres post-traumatic”.

Altă victimă, același „modus operandi”

Georgian Răzvan Dumitru a acționat în același mod și în anul 2010, când a cunoscut-o pe Sonia (de asemenea, un nume fictiv) în România. Fata, la acea vreme, avea doar 14 ani. La scurt timp după ce s-au cunoscut, cei doi au început o relație, dar Sonia a plecat apoi în Italia pentru a locui cu mama ei și a rămas acolo timp de patru ani. La întoarcere în România, în iunie 2015, inculpatul a contactat-o ​​pe Sonia prin intermediul platformei Facebook „în scopul cuceririi ei, inițierii unei relații și pentru a duce-o și pe ea în Gran Canaria”, a conchis instanța. Singurul scop clar al acestui „lover boy” era, așadar, și de această dată, să o oblige pe tânără să practice prostituția.

Având în vedere acest obiectiv, Dumitru a reușit să reia relația cu Sonia și au locuit împreună în România pentru o perioadă. La scurt timp după ce au reluat relația, inculpatul i-a propus Soniei să se mute cu el în Gran Canaria – la fel cum a procedat și cu Carla în 2012 – „pretinzând că ar putea avea o viață mai bună acolo”.

Dumitru a achiziționat biletele de avion și au zburat împreună spre Spania în data de 3 iulie 2015. La sosirea pe insula spaniolă, după ce au petrecut numai două zile acolo și a câștigat încrederea fetei, Dumitru a repetat același „modus operandi” și a forțat-o să practice prostituția folosind, și în cazul ei, „un control sever pe care l-a exercitat asupra fetei pentru a-i știrbi voința și a face-o să i se supună complet”.

A determinat-o, astfel, pe tânără să simtă „teamă” și „lipsă de apărare” și o suna constant pentru a afla ce servicii presta într-un local de pe strada Molino de Viento , cât și ce bani câștiga, pe care îi înmâna apoi proxenetului în totalitate. Potrivit celor relatate de victime la proces, Dumitru le obliga să câștige cel puțin 200 de euro pe zi. Mai mult, „și cu o totală nesocotire față de demnitatea, integritatea fizică și morală a partenerei sale”, acest individ „a generat un climat de teamă constantă în domiciliul familial, prin umilirea, nerespectarea, amenințarea și agresarea fizică” a concubinei sale.

În august 2016, inculpatul a fugit în România ca urmare a unei anchete polițienești efectuate în Gran Canaria, în care era suspect de infracțiunile de trafic de persoane și obligarea la prostituție. Printre suspecți se numărau și prieteni, dar și membri ai familiei sale, iar Sonia a depus mărturie în calitate de martor protejat.

Cu toate acestea, în timp ce se afla în România, Dumitru a convins-o pe Sonia să se întoarcă în țară, la el, „cu promisiunea de a o trata bine și de a se căsători cu ea”. S-au căsătorit în cele din urmă în România, în data de 16 septembrie 2015, iar aceasta a rămas însărcinată. În ciuda acestei circumstanțe, însă, bărbatul a continuat să o forțeze pe Sonia să practice prostituția, chiar și atunci când era însărcinată în câteva luni, iar când s-a născut copilul lor l-a folosit pe acesta pentru a obliga-o să se prostitueze în continuare pentru el. În cele din urmă, Dumitru a forțat-o să se întoarcă din nou în Spania pentru a lucra într-un bordel, sub amenințarea că, dacă nu se va supune, va face rău copilului.

Sonia, „de frică”, a continuat să practice prostituția în Gran Canaria și să-i trimită acuzatului, prin intermediul altor persoane, toți banii pe care îi câștiga vânzându-și corpul. Ca urmare a acestei supuneri și pe tot parcursul timpului în care Sonia s-a aflat alături de acuzat, tânăra a dezvoltat o stare de depresie, anxietate și simptome de tulburare de stres post-traumatic, s-a mai precizat la proces.

În cele din urmă, însă, Georgian Răzvan Dumitru a fost adus în fața justiției spaniole și a fost condamnat pentru faptele sale la 16 ani de închisoare.

Trimite acest articol și prietenilor tăi