joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din Spania riscă să fie condamnat la închisoare pe viață. Și-a ucis soția lovind-o cu un ciocan de mai multe ori în cap

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 12 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Secția a VIII-a a Tribunalului Provincial din Cadiz, cu sediul în Jerez (Andaluzia), va găzdui săptămâna viitoare procesul unui bărbat de naționalitate română, în vârstă de 57 de ani, acuzat că în septembrie 2020 și-a ucis soția, de aceeași naționalitate, care avea atunci 53 de ani. Potrivit publicației spaniole Diario de Cadiz, bărbatul a lovit-o de mai multe ori în cap cu un ciocan în timp ce ea dormea, în locuința lor situată pe calle Justicia, în cartierul San Mateo din Jerez.

Casa în care s-a petrecut crima. Foto: diariodecadiz.es

Parchetul solicită pentru inculpat o pedeapsă cu închisoarea pe viață, în calitate de autor responsabil al unei infracțiuni de omor, pedeapsă ce poate fi revizuită, pe de o parte de circumstanța agravantă a legăturii de rudenie și, pe de altă parte, de circumstanța atenuantă a mărturisirii faptei.

Conform concluziilor preliminare ale procurorului, bărbatul român, cu inițialele M.C., era căsătorit din ianuarie 1986 cu soția sa, cu inițiala prenumelui E. În urma căsniciei celor doi, s-au născut unsprezece copii, toți majori la data faptei.

Din anul 2013, M.C. și E. și-au stabilit reședința în Jerez. Femeia, precizează Parchetul, avea limitări de a se deplasa independent, după ce suferise în 2008 un accident vascular cerebral care a lăsat-o cu hemipareză reziduală pe partea dreaptă (scăderea forței motorii și o paralizie parțială care i-a afectat atât brațul, cât și piciorul drept) și dizartrie (dificultate de a comunica verbal).

Pe lângă aceste sechele, femeia fusese operată în 2015 pentru un accident cardiac grav (dublă leziune reumatică severă) ce necesitase plasarea unei proteze de valvă mitrală. Ca urmare a acestor afecțiuni, ea mergea cu dificultate și o putea face doar în călătorii foarte scurte și cu ajutor, deplasându-se în mod normal într-un scaun cu rotile.

În documentul de calificare fiscală se precizează că inculpatul M.C. nu lucra efectiv, ci era implicat în colectarea fierului vechi sau în cerșetorie, ultima activitate o desfășura împreună cu soția sa, pe care a o ducea în scaunul cu rotile la ușa bisericilor, pentru a cere de pomană. Veniturile lor proveneau din astfel de activități, deși familia primea ajutor financiar de la Serviciile Sociale ale Primăriei Jerez.

Potrivit procurorului, în ziua de 10 septembrie 2020, între orele 6:30 și 7:00 dimineața, femeia stătea culcată pe patul dublu, întinsă pe partea dreaptă, cu fața la perete.

„Dormea sau era pe jumătate adormită”, precizează procurorul. În această situație „și cu intenția clară de a provoca moartea soției sale, acuzatul s-a apropiat de ea din spate, având în mână un ciocan cu două capete, cu care i-a aplicat cel puțin șase lovituri în partea stângă a capului și în ceafă”.

Raportul medico-legal nu exclude faptul să fi existat mai mult de șase lovituri de ciocan date de inculpat, întrucât în ​​situația în care mai mult de una dintre loviturile date de acesta ar fi lovit în aceeași zonă capul victimei, s-ar fi produs o singură vătămare. Ca urmare a agresiunii brutale, E. a murit „în câteva minute”, din cauza unei leziuni deschise la cap, cu distrugerea anatomică a centrilor neurologici vitali.

„Femeia nu a prezentat răni de apărare. Aceasta este o consecință a faptului că nu a avut nici cea mai mică șansă de a reacționa la atac (era adormită sau semi-adormită și acuzatul s-a apropiat de ea din spate) sau de a fugi (ținând cont că limitările semnificative de mișcare pe care le avea din cauza bolilor ei, ar fi împiedicat-o total să facă acest lucru)”, mai precizează procurorul și subliniază că aceste circumstanțe ale victimei „erau perfect cunoscute de soțul ei”.

După comiterea faptei, M.C. a înghițit aproximativ douăzeci sau treizeci de pastile de Losartam, un medicament pe care îl lua pentru hipertensiune arterială, „aparent cu intenția de a-și lua viața”. După reținerea sa, a fost tratat la spital, unde i s-a făcut o spălătură gastrică.

„În niciun moment ingestia de medicamente nu i-a pus viața în pericol”, subliniază Parchetul.

După ce a aruncat ciocanul pe jos, în zona bucătăriei, inculpatul a ieșit în curtea vecinilor și s-a așezat pe un scaun. Acolo, în jurul orei 7:00 din acea dimineață, l-a găsit unul dintre vecini care l-a întrebat ce caută acolo. Învinuitul a mărturisit că și-a ucis soția.

Potrivit procurorului, vecinul respectiv a sunat un alt vecin al imobilului, care era rudă cu familia cuplului, iar acesta a intrat în cameră și a verificat dacă mărturisirea este adevărată. După ce Poliția a ajuns la locul faptei, „învinuitul le-a explicat agenților prin gesturi că și-a ucis soția, întrucât nu vorbește bine spaniola”, se arată în înscrisul de calificare al Parchetului.

„La momentul evenimentelor, inculpatul se afla în deplină utilizare a facultăților intelectuale și volitive”, conchide acuzația publică. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea pe viață, care ar putea fi revizuită, Parchetul solicită bărbatului să despăgubească pe fiecare dintre cei unsprezece copii ai săi cu o sumă în valoare de 25.000 de euro.

Pentru această crimă, inculpatul se află în arest preventiv din data de 12 septembrie 2020.