luni, 6 februarie 2023
Informația fără granițe


Un român din Spania și-a violat fiica minoră și a obligat-o să cerșească. Bărbatul a fost condamnat la 11 ani de închisoare

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 25 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Un bărbat de naționalitate română a fost condamnat la 11 ani și trei luni de închisoare de Tribunalul Provincial din A Coruña, cu sediul în orașul spaniol Santiago de Compostela (comunitatea autonomă Galicia), după ce a fost acuzat că și-a abuzat sexual în mod continuu fiica minoră și a forțat-o să practice cerșetoria.

Soția acestui bărbat, tot de naționalitate română, a fost și ea condamnată la doi ani și nouă luni de închisoare, în calitate de coautor al infracțiunilor de violență domestică în locuința familiei și folosirea unui minor pentru a cerși.

De asemenea, instanța i-a interzis inculpatului să se apropie și să comunice atât cu victima, pe o perioadă de 17 ani, cât și cu sora mai mică a acesteia, timp de patru. Mama fetelor va trebui să stea departe de ele timp de patru ani.

Considerate dovedite de către instanță, evenimentele s-au petrecut în anul 2017. Atunci, victima avea 17 ani și a încetat să mai urmeze liceul, deoarece părinții ei au forțat-o să cerșească.

În fiecare dimineață o duceau din locuința familiei la ușile diferitelor supermarketuri din apropiere, unde o obligau să cerșească. Nu o luau de acolo decât noaptea, când minora le dădea banii pe care îi primise în timpul zilei.

De asemenea, instanța a considerat dovedit că cei doi părinți acuzați și-au agresat deseori fiicele, le-au pălmuit, le-au tras de păr și le-au îmbrâncit. Mama lor a folosit chiar și o mătură sau un papuc pentru a le lovi.

Tatăl a făcut la fel cu cureaua de la pantaloni. Potrivit rechizitoriului, aceste comportamente au avut loc în mai multe rânduri, până când fata cea mare a încetat să mai locuiască cu familia. Pretextul pentru a o bătea era felul în care își făcea treburile acasă sau puținii bani pe care îi dădea părinților ei după cerșit.

Un alt aspect al sentinței se referă la abuzul sexual. Conform rechizitoriului, tatăl i-a cerut insistent victimei să facă sex cu ea. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, în lunile iunie și iulie 2017, „datorită influenței pe care tatăl a exercitat-o asupra ei”.

Din acest motiv, „voința ei a fost frântă, anulată, de faptul că tatăl ei a fost cel care a abuzat-o sexual, de greutatea factorilor psihologici ai unei astfel de relații și de puterea pe care tatăl o exercita în familie. Iar în ceea ce privește victima, s-a stabilit că aceasta nu era în stare să-și afirme voința și s-a supus, a cedat, la insistențele tatălui său, de a săvârși fapte pe care nu și le dorea deloc”.

În legătură cu infracțiunea de abuz în familie, instanța a apreciat că declarațiile victimei și ale surorii acesteia au fost „clare și consecvente pe tot parcursul procesului”. Sentința nu este încă definitivă, împotriva ei se poate face apel la Tribunalul Superior de Justiție din Galicia.