vineri, 24 martie 2023
Informația fără granițe


Român din Spania supărat că nu i se acordă cetățenia spaniolă: „De 5 ani eu și soția mea am depus actele și ne tot amână”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - luni, 22 februarie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Doi români din Spania, soț și soție, denunță faptul că, deși au depus de aproape 5 ani toate documentele necesare și la toate testele au rezultat că sunt eligibili, nu au reușit încă să obțină cetățenia spaniolă.

Românul Sorin Rusu locuiește de 20 de ani în orașul spaniol Burgos (Castiglia-Leon). El afirmă că are toate documentele în ordine și așteaptă de 5 ani ca instituțiile statului să-i acorde lui și soției sale cetățenia spaniolă.

Conform publicației Diario de Burgos, Sorin este disperat și furios, pe bună dreptate. Locuiește și lucrează la Burgos de 20 de ani, a renunțat la tot ce avea în România, țara sa natală, pentru a-și construi un viitor în Spania, împreună cu soția și cei doi copii. De mai bine de patru ani, Sorin se zbate să obțină cetățenia spaniolă și nu înțelege cum de labirintul administrativ poate să fie atât de complicat, mai ales că a finalizat procedurile și a obținut toate documentele necesare.

Are totul în ordine, dar acordarea cetățeniei se lasă așteptată. I-au cerut din nou totul și a completat iarăși tot ce era necesar, dar nimic! Această situație îi provoacă un imens sentiment de neliniște. „Eu și soția mea renunțăm la cetățenia română pentru că ne-am decis să ne stabilim în Spania pentru totdeauna, fiicele noastre s-au născut aici și nu înțelegem de ce ni se pun atâtea piedici. Ne aflăm în această situație din anul 2016, am trecut examenele și avem actele în ordine. Suntem îngrijorați!”, a declarat Sorin pentru sursa citată. „Am promovat examenul între anii 2015 și 2016, am plătit și taxele necesare. Aici apărem ca fiind eligibili”, a mai spus bărbatul român arătând rezultatul examenelor de cunoștințe constituționale și socioculturale din Spania. „Le avem aprobate, suntem eligibili. Cred că am plătit vreo 400 de euro și niciunul dintre noi, aproape 5 ani mai târziu, nu are cetățenia spaniolă.”

Bărbatul a continuat să explice că anul trecut au primit scrisori de la Ministerul Justiției în care li se mai solicitau o dată documentele și acreditarea diferitelor aspecte pe care le finalizaseră deja cu ani în urmă, inclusiv chitanțele de plată. „Am prezentat deja totul, apoi ni le-au solicitat din nou, ba chiar unele pe care inițial nu ni le-au cerut, cum ar fi pașaportul.” Sorin suspectează că acest labirint fără ieșire se datorează faptului că o parte din documentația necesară a fost modificată de instituțiile judecătorești și ministeriale: „Dar nu este vina noastră, ne duc cu vorba de ani de zile și singura realitate este că nu suntem încă cetățeni spanioli. Și-apoi e ceva ciudat la mijloc, mie mi-au cerut documentul de identitate, dar nu și soției mele. Nu mai înțelegem nimic. Aici am tot ce ne-au cerut și am prezentat în urmă cu cinci ani. De ce nu ne acordă cetățenia? Acum am lăsat totul pe mâna unei mandatare care a trimis informațiile online. Și continuăm să așteptăm.”

Sorin Rusu denunță birocrația inexplicabilă a administrației spaniole, acel „reveniți dumneavoastră mâine” care de multe ori nu duce la niciun rezultat. „Suntem oameni cinstiți și muncitori, am vândut tot ce aveam în țară la noi pentru a ne stabili aici, în Spania, unde s-au născut fiicele noastre. Nu înțelegem de ce ni se pun atâtea piedici din toate părțile. Am decis chiar să renunțăm la cetățenia noastră, chiar dacă am fi preferat să avem dublă cetățenie și nici măcar așa nu se rezolvă, iar acest lucru ne provoacă probleme cu cardurile de sănătate ale fetelor noastre. Vrem să se rezolve cât mai repede și nu știm ce să mai facem. Avem rude care au cerut cetățenia cu câteva zile înaintea noastră și au obținut-o de mult timp. Nu știm ce se întâmplă în cazul nostru, nu mai înțelegem nimic!”