miercuri, 24 aprilie 2024
Informația fără granițe


Un român din străinătate supus la muncă extenuantă a dat în judecată compania la care lucra

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 17 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Dumitru Sehleanu, un bărbat de naționalitate română, cu domiciliul în orașul irlandez Bray (County Wicklow), a depus o plângere de concediere abuzivă împotriva companiei Cordelia Foods Ltd, un importator de mâncare italiană din Lower Kilmacud Road, Stillorgan, Co. Dublin, în temeiul Legii privind concedierile abuzive. Marți, 15 februarie, a avut loc prima audiere la „Comisia pentru Relații la Locul de Muncă” (WRC) din Bray.

Dumitru Sehleanu a lucrat ca și curier la acest importator și distribuitor de alimente. El a fost nevoit să lucreze suplimentar multe ore și să conducă deseori peste limita de viteză, pentru a-și face livrările la timp, relatează independent.ie. Presiunea timpului era atât de mare, încât ajunsese să se ușureze în sticlă în timpul curselor de peste 10 ore, potrivit informațiilor primite de WRC.

Românul, care momentan lucrează ca pompier în orașul Bray, s-a plâns și de încălcări ale Legii privind siguranța, sănătatea și bunăstarea la locul de muncă, Legii salariului minim național, Legii privind organizarea timpului de lucru, precum și încălcări ale reglementărilor europene privind timpul de lucru al lucrătorilor din transportul rutier.

În replică, toate acuzațiile românului sunt respinse de compania care l-a concediat, ca fiind neadevărate. Bărbatul român a făcut o serie de afirmații cu ajutorul unui translator român dar a vorbit doar pe scurt în timpul audierii de marți. O prezentare a probelor a fost făcută în numele românului de către Breda Pickford, reprezentantul său legal de la Bray Citizens’ Information Centre.

Pickford a declarat că Dumitru Sehleanu s-a angajat la Cordelia Foods în februarie 2017, la scurt timp după ce a sosit în Irlanda și a fost plătit cu suma de 100 de euro pe zi, pentru a lucra în intervalul orar cuprins între orele 7:00 și 17:00.

Tot ea a spus că clientul său a fost trimis de la depozitul companiei din Newtownmountkennedy, (County Wicklow), pentru a efectua livrări unui număr de 20 de clienți pe zi, pe rute care se termină în zonele Mayo, Sligo, Limerick și Clare și uneori până în County Kerry.

Distanța parcursă era de la 600 km până la 900 km într-o singură zi, a precizat Brenda Pickford, iar traseul cel mai lung necesita zece ore de condus singur, fără a ține cont de traficul de pe drum. Ea a menționat și faptul că: „Domnului Sehleanu i s-a cerut în plus să preia comenzi, să încarce în dubă marfa din depozit și să echilibreze facturile cu încasările de numerar acasă, la sfârșitul zilei.”

„În medie, el lucra între 12 și 13 ore pe zi”, a continuat Pickford. „Nu a avut timp să ia o pauză de masă sau altă perioadă de odihnă. A continuat astfel timp de un an, înainte de a comunica problema managerului său, care i-a spus că ar trebui să conducă mai rapid.”

Ea a amintit că singura lui oportunitate de a utiliza facilitățile firești ale unei toalete, era să întrebe clienții la adresa de livrare dacă îi permite acest lucru. „Când nu avea încotro, el avea o sticlă în dubă, pentru a acoperi acele situații urgente”, a spus ea.

Raffaele Capolupo, consultant de resurse umane care reprezintă compania Cordelia Foods, a spus că acest lucru este neadevărat. „Apreciez comparația pe care ați făcut-o cu Amazon, cu marele scandal. Nu a fost niciodată o sticlă în dubă”, a spus el.

Brenda Pickford a subliniat că, atunci când clientul ei a primit un contract de muncă pentru prima dată, în septembrie 2018, sarcinile sale s-au extins la descărcarea containerelor de transport și la curățenia depozitului. În plus, ea a spus că clientul său era pus să conducă în depozit un stivuitor, deși nu avea permis și pregătire de manipulare manuală sau Safe Pass.

Ea a menționat că în octombrie 2019, reclamantul a încercat să ridice un sac de 25 kg cu făină, dar a simțit o durere ascuțită în spate, a căzut și și-a pierdut cunoștința. Alți membri ai personalului, aflați la fața locului, au solicitat să fie chemată o ambulanță dar au fost refuzați.

După ce victima a fost mutată într-un birou, Pickford a precizat că directorul general al companiei, Massimo Caira, i-a spus că poate veni să-l ia pe clientul său dar că dacă merge la spital „nu ar putea spune că s-a întâmplat la serviciu”.

Când a ajuns acasă, Dumitru Sehleanu nu a putut să coboare din mașină, a precizat Brenda Pickford și i s-a sugerat să-și ia o săptămână liberă, pentru a-și odihni spatele. Dar acesta a fost nevoit să se întoarcă după numai două zile, deoarece managerul lui, Marco Matozzo, i-a spus: „Dacă nu te întorci la muncă, nu vei fi plătit”.

Pickford a menționat că va prezenta Comisiei un document de la spital, primit în dimineața audierii, care detaliază rănile suferite de clientul său. În decembrie 2019, a spus ea, curierul român a decis să demisioneze din companie și și-a anunțat superiorii.

Ea a povestit că domnul Caira nu a acceptat și i-a spus românului să se mai gândească la decizia lui, în timp ce își făcea turul obișnuit prin depozit, iar în timp ce se pregătea să plece i-a înmânat clientului său un plic cu 400 de euro în numerar.

Dumitru Sehleanu a fost de acord să se întoarcă la muncă din ianuarie, a spus ea, deoarece lucrurile „păreau să se îmbunătățească”. Dar asta a fost doar pentru o zi sau două, înainte de a „reveni la normal”.

Pickford a spus că, având un copil mic acasă, curierului român îi era frică să intre în casele clienților în timpul pandemiei, deoarece angajatorul său nu-i furnizase echipamente de protecție. Ea a spus că a demisionat pe 10 august 2020 din motive de sănătate și siguranță, în completare cu orele târzii la care termina lucrul, elemente ce interferau negativ cu viața lui de familie.

Ea a continuat dezvăluirile, precizând că domnul Matozzo i-a spus clientului său că furnizarea de echipamente individuale de protecție împotriva pandemiei este „prea costisitoare”. Acest lucru a fost negat ulterior de companie.

În mărturia sa, dl. Caira a negat că a avut loc vreun accident de muncă în care a fost implicat domnul Sehleanu. El a spus că nu era nevoie să folosească stivuitorul pentru a-și încărca camioneta și că nu ar fi anunțat asta în decembrie 2019. „Suntem șocați că un angajat bun a plecat și a raportat la WRC. Am învățat ceva în această zi”, a spus el.

De asemenea Pickford i-a spus domnului Capolupo, faptul că clientul ei a trimis o serie de mesaje WhatsApp managerului său general, domnul Matozzo, referindu-se la conducerea peste limita maximă legală de viteză pe un drum public, inclusiv o captură care arăta viteza cu care mergea.

„Clientul meu v-a arătat că mergea cu 150 km/h pentru a-și face livrările”, a spus ea.

Într-un alt text, ea a precizat că domnul Sehleanu a scris că „pleacă din Tullamore” și că va trebui să conducă cu „140 sau 150 km/h pentru a ajunge la Bray până în ora cinci”.

Domnul Capolupo a spus că dacă acele texte ale domnului Sehleanu ar fi o relatare adevărată despre modul său de a conduce, „ar trebui amendat”.

În același timp avocata românului nostru a precizat că în acest caz a existat „o combinație de încălcări ale legislației” care nu i-au lăsat clientului său „nicio opțiune”, decât să demisioneze din cauza „acțiunilor angajatorului”.

„Fiecare săptămână a adunat cu mult peste 48 de ore de muncă. A variat, de la 55 până la 70, iar asta ar include orele de acasă”, a spus ea. „Clientul meu a lucrat în medie minim 60 de ore, inclusiv sâmbăta, în fiecare săptămână.”

„A fost foarte greu să aud toate astea”, a mărturisit domnul Capolupo. „Tot ce a spus doamna Pickford este incorect.” El a susținut că nu există documente care să confirme relatarea reclamantului cu privire la evenimentele din perioada de timp respectivă și a îndemnat Comisia să anuleze incidentele despre care se presupune că ar fi avut loc în afara intervalului de șase luni, înainte de depunerea plângerii.

Capolupo a spus că sarcina probelor îi revine lui Sehleanu, pentru a dovedi că a fost concediat în mod abuziv, mai ales că reclamantului i s-a oferit chiar o creștere salarială în aprilie 2020.

„Aș dori să știu ce angajator crește salariul unui angajat, atunci când organizația intenționează să-l concedieze”, a spus el, adăugând că firma a furnizat o scrisoare de referință în iulie 2020, „pe care probabil a folosit-o pentru un alt loc de muncă”.

El a declarat că românul s-a certat cu un manager, a părăsit locul de muncă și „nu s-a prezentat la serviciu a doua zi”. „Nu a lucrat niciodată peste orele contractuale. De fapt, a lucrat mai puțin, fără pierderi de salariu”, a spus Capolupo.

El a precizat că firma sa a furnizat Comisiei date de urmărire prin GPS de la flota sa de camionete, pentru a respinge pretențiile privind programul de lucru al lui Sehleanu, date despre care Brenda Pickford a susținut că sunt incomplete și nu pot fi considerate ca informații de bază.

Judecătorul Kevin Baneham a mulțumit părților pentru observațiile lor și a închis ședința pentru a lua în considerare decizia sa.

DISTRIBUIE