sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Un român din străinătate a primit 85.000 euro ca ajutor social furând identitatea unei alte persoane. Condamnat la închisoare

Scris de: Mircea Iordache , înv Din diaspora Știri - miercuri, 13 iulie 2022 Etichete: , , , , ,

Marius Cristea, un bărbat de naționalitate română în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat marți, 12 iulie, la un an și opt luni de închisoare de Tribunalul din Dublin, după ce a fost acuzat că timp de șapte ani a primit în mod fraudulos aproximativ 85.000 de euro sub forma indemnizației acordate de statul irlandez persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, informează Dublin People.

Rezident în Shackleton Terrace, Cristea a pledat vinovat pentru opt capete de acuzare de fraudă a asistenței sociale la oficiul poștal Dodsboro din Lucan, între decembrie 2013 și martie 2020 și pentru încă o acuzație de falsificare a unui document la Naas Golf Club pe 14 ianuarie, 2019.

Reprezentantă a acuzării și investigator în Departamentul Protecției Sociale (DPS) aparținând poliției irlandeze (Garda), Anna Masterson i-a adus la cunoștință judecătorului Emmet Martin Nolan faptul că imediat după ce afacerea lui Cristea a eșuat în timpul crizei economice, acesta și-a asumat identitatea unui fost angajat pentru a lucra la un club de golf, în timp ce a pretins și primit indemnizația de solicitant de loc de muncă în nume propriu timp de șapte ani.

După ce a fost interogat de poliția irlandeză în anul 2019 în legătură cu suma de aproximativ 72.000 de euro, reprezentând cereri frauduloase de asistență socială, Cristea a început să lucreze sub propria identitate.

De atunci și până în prezent, el a primit numerar și a continuat să pretindă încă 11.000 euro, indemnizație frauduloasă ca și solicitant de locuri de muncă până în martie 2020, conform audierii recente din instanță.

Prejudiciul adus DPS a fost de 84.099 euro, din care Cristea a rambursat până în prezent doar 3.482 de euro. Inculpatul nu are condamnări anterioare în Irlanda dar are unele antecedente mai vechi, inclusiv furt, în România natală.

Avocatul apărării, Fiona Murphy, a precizat că Cristea își conduce acum propria afacere de catering împreună cu soția și fiul său adult și a estimat că va fi în măsură să ramburseze către DPS suma de 40.000 de euro în termen de un an, dacă i se permite să continue să lucreze.

Cu toate explicațiile apărării, judecătorul Nolan a spus că trebuie să impună o pedeapsă cu închisoarea lui Cristea, menționând că infracțiunea sa a fost „prea amplă și mult prea prelungită”.

„A fost sub presiune financiară și a cedat tentației”, a conchis judecătorul, în timp ce a pronunțat o pedeapsă de 20 de luni de închisoare pentru inculpat.

Avocatul apărării a subliniat că inculpatul locuiește în Irlanda de 25 de ani și a avut propria afacere pentru o bună perioadă de timp, înainte ca aceasta să se prăbușească în timpul crizei economice.

Instanța a aflat că inculpatul avea o serie de obligații financiare stringente în legătură cu viața sa de familie și astfel a decis să preia identitatea unuia dintre foștii săi angajați și să lucreze sub numele acestuia.

Cristea a cerut și primit indemnizația destinată solicitanților de locuri de muncă pe numele său nu mai puțin de șapte ani, și n-a putut să se oprească nici după ce DPS a fost informat de situație, în urma interogatoriului efectuat de poliție în 2019. Infracțiunea în formă continuată a luat sfârșit abia în martie 2020 și inculpatul a fost pus sub acuzare la scurt timp după aceea.

Trimite acest articol și prietenilor tăi