sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Român din SUA se întoarce în România și aduce cu el un întreg arsenal de armament și explozibil

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - luni, 22 iulie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Florinel Olaru, cetățean româno-american în vârstă de 52 de ani, a trăit în Statele Unite ale Americii din anul 1988 și până în anul 2018, când s-a hotărât să se întoarcă definitiv în România, dar a ținut neapărat să aducă acasă, de peste ocean, un arsenal întreg de armament și explozibil.

Cazul halucinant este relatat în exclusivitate de ziarul Adevărul care scrie că românul și arsenalul pe care-l avea în dotare și pe care a reușit să-l strecoare ilegal printre toate controalele vamale din SUA și până în România a fost descoperit în mod absolut întâmplător de autoritățile române.

Înainte de a părăsi teritoriul american, Olaru şi-a depozitat toate bunurile, printre care patru autoturisme (o mașină Ford înmatriculată în statul Alabama, o altă mașină Ford, una Mercedes şi o Toyota, acestea din urmă înmatriculate în statul Carolina de Sud), o rulotă, o remorcă şi două motociclete, toate fiind trimise din SUA în Europa cu vaporul.

Nu se știe cum, dar românul a reușit să aducă din SUA până în România un întreg arsenal de muniţie în rulota sa, trecând ca o fantasmă prin toate controalele vamale. În timp ce autovehiculele sale se aflau pe vapor, în drum spre Europa, bărbatul ajunsese deja în România și după aproximativ o lună de zile a mers în Belgia să le preia, de unde s-a întors în țară la volanul rulotei înapoi în România fără ca arsenalul pe care-l avea la bord să fie depistat de autorități în niciun stat din drumul său.

Rulota cu care cetăţeanul româno-american a adus un întreg arsenal din SUA în România. Sursa foto: Adevărul.ro

- Continuarea după publicitate -

După ce a petrecut o perioadă în Arad, bărbatul a decis apoi să se stabilească într-un sat izolat din județul Vaslui, pe nume Lacu Babei, unde avea intenția să cumpere un teren de la un localnic. În data de 14 septembrie 2019 însă, în urma unor divergențe avute cu proprietarul terenului pe care Olaru l-ar fi amenințat, localnicul a sesizat Poliția, dar când a aflat că vin polițiștii, cetățeanul româno-american a ascuns arma, muniţia şi celalalte dispozitive în autoturismul Toyota pe care l-a condus apoi în municipiul Vaslui și l-a parcat într-o zonă lăturalnică.

Ulterior, Olaru s-a întors în Lacu Babei cu un taxi pentru a lua și celelalte autoturisme, dar după ce s-a urcat la volanul unui autoturism și a pornit din nou spre Vaslui, polițiștii s-au pus pe urmele sale și au fost nevoiți să-l urmărească mai bine de 20 de kilometri înainte să-l prindă.

În urma percheziției, agenții de poliție au descoperit asupra lui Olaru suma de 230.000 de lei, precum și un impresionant arsenal compus din: „armă de foc scurtă, semiautomată, cu percuţie centrală, tip pistol, marca BERSA model Thunder 380DLX, cal.380 ACP”, o pungă cu muniţia aferentă pistolului – 165 cartuşe cu glonţ, calibrul 380 mm, 10 cartuşe cu glonţ calibrul 380 şi diverse alice pentru arme de vânătoare, 9 dispozitive tip laser de ochire, 3 dispozitive de ochire tip lunetă, tocuri de pistol, 12 dispozitive de ochire şi de reglare a tirului armei de foc, 180 cartuşe cu glonţ calibrul 7,62 mm, trei seturi cu 150 tuburi de cartuş percutate de 9 mm – 380 AFC, două cartuşe cu glonţ calibru 223 REM, 10 cutii conţinând fiecare 100 de bucăţi capse iniţiere 5 cutii cu inscripţia fiecare având câte 100 de proiectile metalice sferice, cu diametrul de 11,6 mm şi greutatea între 9,3 şi 9,5 gr fiecare; trusă cu inscripţia .44 caliber black powder revolver starter kit, care prezintă elemente destinate confecţionării muniţiei, respectiv un dispozitiv de dozare a pulberii, bure, 30 de proiectile metalice sferice, cu diametrul de 12 mm şi chei de reglare s.a.

Mai mult, în timpul anchetei, poliţiştii au descoperit că bărbatul nu avea permis internaţional de conducere valabil și în România, iar unul dintre autoturisme avea numere de înmatriculare false.

După ce a fost arestat și pus în libertate, sub control judiciar, de vreo două ori până în prezent, fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trei infracţiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi două infracţiuni de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. De asemenea, Olaru a fost obligat la plata unei amenzi penale de 3.700 de lei (transformată în 370 de zile de închisoare în caz de neachitare) pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

- Continuarea după publicitate -

„Inculpatul a recunoscut comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, precizând că nu a realizat gravitatea faptelor săvârşite datorită stilului de viaţă american”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Vaslui citată de jurnaliștii de la Adevărul.

„Instanţa apreciază că, în raport ci circumstanţele personale ale inculpatului, scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia în regim de detenţie, perioadele în care inculpatul s-a aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, a fost arestat preventiv, respectiv în arest la domiciliu, fiind suficiente ca acesta să înţeleagă rigorile legii şi consecinţele încălcării acesteia”, au motivat judecătorii vasluieni.

Cu toate acestea, sentinţa nu este definitivă, dosarul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Iaşi, unde se judecă apelul formulat de cetăţeanul româno-american.

DISTRIBUIE